Stakingen bij staatszender Wit-Rusland

Nadat de Wit Russische President de verkiezingen van vorige week zondag met een overtuigende meerderheid van 82 procent van de stemmen heeft gewonnen, belooft het een hete zomer te worden in Minsk.
Er zijn overal protesten die hardhandig worden neergeslagen. De oppositiekandidateis uitgeweken naar Litouwen.

Op verschillende plaatsen in Wit-Rusland leggen mensen het werk neer uit protest tegen het regime van president Loekasjenko. Zo wordt er gedemonstreerd voor het gebouw van de staatszender in de hoofdstad Minsk en protesteren arbeiders uit verschillende fabrieken in de omgeving bij een tractorfabriek in Minsk waar de president vanochtend een werkbezoek brengt.

Op de Wit-Russische staatstelevisiezender was vanmorgen al een onderbreking te zien in de ochtendprogrammering:

Volgens onbevestigde berichten op Twitter hebben 600 werknemers van de staatsomroep een oproep tot staking ondertekend.

In een nieuwe videoboodschap zei de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja vanochtend dat ze klaar is om de leiding te nemen en de rust terug te brengen in het Oost-Europese land. Ze roept de leden van veiligheidstroepen en politiekorpsen op om president Loekasjenko’s bevelen niet langer op te volgen maar de kant van de oppositie te kiezen.

Als ze nu besluiten zich aan te sluiten bij het verzet tegen het autoritaire staatshoofd, zal de bevolking hen het hardhandige optreden tegen de betogers vergeven, zegt Tichanovskaja. De oppositie in Wit-Rusland heeft iedereen opgeroepen om vandaag het werk neer te leggen.

Loekasjenko is niet van plan om op te stappen en heeft de Russische president Poetin om steun gevraagd.
Massale betogingen

Een dag na Loekasjenko’s omstreden zege bij de presidentsverkiezingen van vorige week zondag week Tichanovskaja om veiligheidsredenen uit naar Litouwen. Sindsdien is haar aanhang dagelijks de straat opgegaan om te demonstreren tegen Loekasjenko en nieuwe verkiezingen te eisen.

Ze zijn ervan overtuigd dat Loekasjenko de uitslag heeft gemanipuleerd, en dat Tichanovskaja in werkelijkheid de meeste stemmen kreeg. Duizenden betogers zijn gearresteerd, mishandeld en opgesloten.

Gisteren vond in de hoofdstad Minsk de grootste demonstratie plaats, met 200.000 deelnemers. Opmerkelijk daarbij was dat de politie dit keer niet ingreep.

In haar videoboodschap belooft Tichanovskaja dat ze, als ze het bestuur van het land overneemt, de politieke gevangenen zal vrijlaten en nieuwe verkiezingen zal uitschrijven

https://nos.nl/artikel/2344402-stakingen-in-fabrieken-en-bij-staatszender-wit-rusland.html

Saakasjvili: ‘Moord op Sjeremet slechte voorbode’

Het gaat nog niet goed in Oekraïne. Dagelijks wordt er in het oosten nog gevochten. Nieuw dieptepunt: de moord op journalist Pavel Sjeremet van de nieuwssite Oekrajinska Pravda. Dit is een voorbode van nog veel meer onheil, meent gouverneur Micheil Saakasjvili van Odessa. ”We lopen naar de afgrond, aan de hand van politici die met de ogen dicht stug doorlopen en blijven roepen dat het allemaal wel goed komt”, schrijft hij op zijn Facebookpagina. Lees verder “Saakasjvili: ‘Moord op Sjeremet slechte voorbode’”