Jan Lityński, former dissident, ex-presidential adviser, dies at 75

Veteran Polish politician Jan Lityński, a onetime dissident, longtime parliamentarian and former presidential adviser, has died at the age of 75.

He drowned in a river while trying to save his dog, a friend told the media on Sunday.

Lityński was born in Warsaw on January 18, 1946. Under communism, he was a prominent opposition activist, political prisoner and co-founder of the anti-government Workers’ Defence Committee (KOR) organisation.

In 1968, he was expelled from university for taking part in student protests. On March 12, 1968, he was detained and then sentenced to two-and-a-half years in prison. In 1969, he was released under an amnesty.

In 1980, he became an advisor to the leaders of Poland’s legendary Solidarity trade union. He was interned during the country’s martial law period until September 1982, then imprisoned.

From 1984, he worked underground as a leading Solidarity activist in the central Mazovia region.

In 1989, he took part in the democratic opposition’s Round Table talks with the country’s communist authorities.

After the fall of communism, he was a member of the lower house of Poland’s parliament from 1989 to 2001. From 2010 to 2015, he served as an advisor to then-President Bronisław Komorowski.

His honours included the Commander’s Cross of the Polonia Restituta Order, a high state award he received from President Lech Kaczyński in 2006.

De presidentsverkiezingen in Polen zijn verschoven naar 28 juni.

Vanwege de lockdown in Polen vanwege COVID-19 zijn de Poolse presidentsverkiezingen verschoven naar 28 juni 2020.

Dit heeft heel wat voeten in de aarde gehad waarbij de regering eerst de verkiezingen per post wilde organiseren op 10 mei. De huidige president Duda staat er goed voor in de peilingen en de PiS zou dit graag verzilverd zien voordat de recessie toeslaat.
Er was veel weerstand van de andere partijen en kandidaten en ook van de coalitiepartner van PiS. Ook de posterijen zagen het niet zitten. De verkiezingen zijn nu uitgesteld naar 28 juni 2020.

Het Burgerplatform heeft een nieuwe kandidaad gekozen die hopelijk beter gaat scoren: Rafał Trzaskowski, nu nog de burgemeester van Warschau. Hij heeft in de peilingen nu de ‘gebruikelijke’ steun van ongeveer een kwart van de kiezers, waar Duda op gemiddeld iets meer dan 40 procent scoort. Als er geen meerderheid is voor 1 kandidaad, dan volgt er op 12 juli een tweede ronde.

Exitpoll Poolse parlementsverkiezingen

Eerste uitslagen per provincie

PiS, de partij van Jarosław Kaczyński kreeg 43,6 procent van de stemmen. Verdaarachter komt PO Burgerplatform met 27,4 procent, dan keert Links terug in de Sejm met 11,9 procent. De PSL-Coalitie 9,6 procent. Het extreem rechtse Confederatie haalt de kiesdrempel en komt voor het eerst in de geschiedenis in de Sejm met 6,4 procent. Polen schuift verder op naar rechts.

Gert-Jan Segers: ‘Arbeidsmigratie is potentieel gif’ Klopt dat wel?

In weekblad Elsevier verscheen onlangs een artikel  met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers met een prikkelende titel. Hij maakt zich grote zorgen over de verdringing op de arbeidsmarkt van Nederlanders door Polen en andere Oost-Europeanen. ‘We spelen met vuur.’ Bijzondere reactie voor de de voorman van de ChristenUnie.

Gert-Jan Segers (49) hekelt het ‘neoliberalisme’ van toenmalig staatssecretaris en huidig premier Mark Rutte, die de aantallen arbeidsmigranten bagatelliseerde en onterecht juichte over het vrije personenverkeer in de Europese Unie. ‘We zijn bezig het multiculturele drama nog een keer te herhalen,’ zegt Segers. Hij waarschuwt voor een ‘populistische golf’. Het Centraal Planbureau telt 250.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Nederland. Hoe kon zo’n grote groep onder de politieke radar blijven?

‘Voorafgaand aan hun komst zijn de aantallen enorm miskend. De verdringing die zou plaatshebben, werd onderschat. “Joh, wat gaat er op ons afkomen?” suste vijftien jaar geleden toenmalig VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken, Mark Rutte. Zijn inschatting was dat het aantal geleidelijk zou toenemen. Van destijds 10.000 tot 44.000 in 2030. We zitten nu halverwege die periode en het aantal werknemers is 254.000. Ook dat is te laag geschat. Er staan 160.000 Oost-Europeanen ingeschreven. Op iedere geregistreerde heb je twee of drie onbekenden. In totaal dus zo’n half miljoen.

‘Ook in het Verenigd Koninkrijk werd gezegd dat het om beperkte aantallen ging. Daar liep het op tot boven de 300.000. Het publieke ongenoegen hierover was de motor achter de Brexit. Mijn conclusie is dat we moeten ingrijpen, want we spelen met vuur. De toestroom mag niet ongereguleerd doorgaan. Het is ook niet goed voor delen van  Oost-Europa die geleidelijk leeglopen.

Dat de aantallen arbeidsmigranten vooraf laag zijn ingeschat door het ministerie van Sociale Zaken klopt. Dat arbeidsmigratie uit Oost-Europa een motor achter de Brexit vormt klopt ook, maar verder zijn er grote verschillen. Er is vooraf juist goed nagedacht over de toestroom van arbeidsmigranten uit Oost-Europa. In 1998 is afgesproken, dat wanneer landen Oost-Europa zouden toetreden migranten de eerste 10 jaar na toetreding werkvergunningen moesten  aanvragen. Zou zou controle op arbeidsmigratie mogelijk blijven en het sociaaleconomische gat zou in de tussentijd kleiner worden.  Alle leden van de EU hebben dit gedaan, behalve… het Verenigd Koninkrijk! Prime Minister Tony Blair vond werkvergunningen destijds niet nodig en betuttelend. De grote instroom van Polen in hert Verenigd Koninkrijk gevolgd door de economische crisis hebben vervolgens enorm bijgedragen aan de Brexit.

‘We kunnen niet de handen in de lucht gooien en zeggen: nou ja, we staan erbij en kijken ernaar. Dat kan niet, want het heeft grote gevolgen. We zitten straks met nieuwe minderheden, mensen met taalachterstanden, concentraties in wijken van nieuwkomers. Oude integratieproblemen waar we nog altijd de handen vol aan hebben, krijgen we nog een keer.’

Dat is wat kort door de bocht lijkt me. De heer Zegers speelt zelf met vuur door als vooraanstaand christelijk politicus deze toon aan te slaan. De integratieproblemen van de vorige keer gaan we niet herhalen, omdat het hier gaat om een hele andere groep. Dit zijn (hoog) opgeleide Poolse, Hongaarse, Slovaakse, Bulgaarse arbeidsmigranten die komen uit economisch groeiende collega EU- lidstaten. Ze zijn lid van dezelfde club en kunnen gewoon terugkeren. Ik zou het eerder willlen vergelijken met arbeidsmigranten uit Spanje, Portugal en Griekenland uit de jaren ’80. Daar zijn grote aantallen van gekomen en dat heeft niet integratieproblemen geleid. En om in ChristenUnie termen te blijven: deze groep deelt van huis uit dezelfde Europees-Christelijke  normen en waarden, de Polen voorop!

Er komen zeker misstanden voor bij bijvoorbeeld de huisvesting van arbeidsmigranten en er zijn soms ook integratieproblemen. Ik ben voor een eerlijk zogenaamd level playing field met gelijke kansen voor iedereen. Maar arbeidsmigratie als potentieel gif? ‘We zijn bezig het multiculturele drama nog een keer te herhalen,’ ‘spelen met vuur’ Nou nee.

Onafhankelijkheidsweekend Polen

Het was een bijzonder weekend in Polen: 100 jaar geleden werd op 11 november de onafhankelijkheid uitgeroepen en ontstond de 2de Poolse Republiek. De 11 november is sinds 1937 een nationale feestdag. De laatste jaren  wordt deze feestdag meer geclaimd door rechts-extremistische, nationalistische groepen. Het is een uiting van een verdeeld land dat zoals veel landen in (centraal) Europa- conservatiever en nationalistischer wordt.

 

 

 

Polen blijven steeds vaker in Nederland

Poolse arbeidsmigranten kiezen er steeds vaker voor definitief in Nederland te blijven. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau onder Polen die sinds 2004 in Nederland zijn komen wonen. In Nederland staan zo’n 160.000 Polen ingeschreven. Driekwart van de ondervraagden zegt van plan te zijn in Nederland te blijven. Slechts 19 procent ziet zijn toekomst in Polen. Dat zijn aanzienlijk minder mensen dan bij een SCP-onderzoek in 2011. Toen wilde nog 31 procent terug naar zijn vaderland.

Lees verder “Polen blijven steeds vaker in Nederland”

Poolse vice-voorzitter EP weggestemd om nazi-vergelijking

 

Een nazi-vergelijking heeft de Poolse vice-voorzitter van het Europees Parlement zijn functie gekost. Het parlement stemde de Pool Ryszard Czarnecki vandaag met de vereiste tweederde meerderheid weg. Czarnecki had zijn landgenote Rosa Thun uitgemaakt voor ‘szmalcownik’. Dat is de Poolse term voor nazi-collaborateurs, die in de Tweede Wereldoorlog Joden hebben verraden. Czarnecki is lid van de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Thun is een liberaal conservatief.

Lees verder “Poolse vice-voorzitter EP weggestemd om nazi-vergelijking”