Protesten in Rusland tegen de blokkade van Telegram

In Moskou zijn duizenden Russen de straat op gegaan om te protesteren tegen de pogingen van de Russische regering om de berichten-app Telegram te blokkeren. Aanleiding voor deze blokkade is een al langer lopend conflict tussen Telegram en de Russische overheid. Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp waren er opvallend veel demonstranten: zeker 12.000. Onder de deelnemers was ook oppositieleider Aleksej Navalny. Die zei tegen de demonstranten dat hij het niet accepteert dat de overheid zijn berichten mee kan lezen. Russen hebben dus net als wij wel iets te verbergen voor de overheid… Lees verder “Protesten in Rusland tegen de blokkade van Telegram”

De Hoop Scheffer: Poetin werd radicaler door NAVO

Interessant om deze informatie eens door een voormalige NAVO-bron bevestigd te zien. Het past ook in het buitenlandbeleid en -beeld dat Poetin heeft en propageert in Rusland. De uitbreiding van de NAVO naar het oosten is tandenknarsend geaccepteerd, maar Oekraine en Georgië liggen volgens Moskou nu eenmaal in de invloedssfeer van Rusland. Ik vraag mij wel af, waarom de Hoop Scheffer nu met deze informatie naar buiten komt.

De NAVO heeft Vladimir Poetin in een hoek gedreven, waardoor hij radicaler werd. Dat zijn niet de woorden van Rusland, maar die van de voormalige secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer. Volgens Jaap de Hoop Scheffer moet het Westen de Russische rode lijn respecteren. De snelheid van de NAVO-uitbreiding heeft bijgedragen aan de agressieve opstelling van Poetin in de voormalige Sovjet-Unie. De NAVO had in 2008 geen lidmaatschap moeten toezeggen aan Oekraïne en Georgië, zegt de voormalige NAVO-topman nu. Hij noemt het begrijpelijk dat Poetin zich daartegen verzet heeft. “Hij zei tegen mij, nadat het communiqué was uitgekomen: mister secretary-general, this will not be. Dit gaat niet gebeuren!”

Lees verder “De Hoop Scheffer: Poetin werd radicaler door NAVO”

Poetin naar Finland voor viering Finse onafhankelijkheid

De Russische president Poetin bezoekt vandaag Helsinki om de viering bij te wonen van de honderdjarige Finse onafhankelijkheid van Rusland. Het lijkt een vriendelijk burenbezoek, maar zo ervaren de Finnen dat toch niet helemaal. De Finnen maken zich de laatste jaren juist zorgen over Rusland. Dat heeft te maken met grote Russische militaire oefeningen langs de grens. De Russen vliegen met gevechtsvliegtuigen bóven de Oostzee en hebben atoomonderzeeërs er ín – de Finnen bekijken het met argusogen.

Lees verder “Poetin naar Finland voor viering Finse onafhankelijkheid”

Gastcolumn László Marácz: Koenders betoog over de Europese crisis mist sense of urgency

Onze Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft vrijdag in het AD een opmerkelijk pleidooi gehouden voor hervorming van de Europese Unie. Volgens hem heeft Europa wel degelijk toekomst, maar de Nederlandse minister erkent dat Europa ten midden van geopolitieke problemen op zichzelf is teruggeworpen. Hoewel ik zijn uitgangspunt van Europese samenwerking steun, mist zijn betoog sense of urgency. Hij gaat veel te gemakkelijk voorbij aan de huidige Europese crisis die weleens het einde zou kunnen inluiden van de Unie. Lees verder “Gastcolumn László Marácz: Koenders betoog over de Europese crisis mist sense of urgency”

(Wat) gaat u stemmen op 6 april?

Oké, ik ga mij op glad ijs begeven: ik ga iets zeggen over Oekraïne. Voor het associatieverdrag of tegen?

Op 6 April vindt het raadgevend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne plaats. De vraag is of we moeten instemmen met een associatieverdrag met Oekraïne. Het verdrag is overigens al door de Tweede Kamer geratificeerd en voorlopig in werking getreden. De vraag is dus eigenlijk: wil de Nederlandse kiezer deze instemming ongedaan maken? In tijden van oorlog is het heel moeilijk om een genuanceerd beeld te krijgen van de situatie. Maar toch, een poging.

Als je je een menig probeert te vormen over Oekraïne valt dat nog niet mee: ja, het is zeer corrupt, instabiel, intern verdeeld, bijna failliet, heeft te kampen met een Russische annexatie en opstandige ‘groene mannetjes’ in het oosten. Het wordt leeggeroofd door de politieke elite van het land. De revolutie/staatsgreep van 2013/14 heeft daar niets aan veranderd. Aanleiding voor die revolutie was…  Lees verder “(Wat) gaat u stemmen op 6 april?”

Baltische staten vrezen Rusland.

De Baltische Staten voelen de hete adem van Rusland in hun nek blazen. De Baltische staten grenzen direct aan Rusland en met een grote marinebasis in Kaliningrad voelen zij zich direct bedreigd. De NAVO stuurt extra troepen en materieel om de landen in Oost-Europa gerust te stellen en Poetin te tonen, dat ze bereid is om het NAVO grondgebied daadwerkelijk te verdedigen. Hopelijk werkt deze afschrikking en komt het niet tot een daadwerkelijk conflict zoals in Oost-Oekraïne. Lees verder “Baltische staten vrezen Rusland.”

Wat is waarrrr?: welke berichten moet je geloven over Oost-Europa? Aleksandr Litvinenko.

Vandaag komt het onderzoeksrapport over de moord op Aleksandr Litvinenko. Dat is tien jaar na de moord op de voormalig FSB-agent (en daarmee oud collega van Poetin).

‘President Poetin van Rusland heeft ‘waarschijnlijk’ zijn zegen gegeven aan de moord op de uitgeweken Russische dissident Aleksandr Litvinenko. Die conclusie trekt een Britse rechter na een onderzoek naar de moord op de voormalige agent van de Russische geheime dienst, die in 2006 in Londen met het radioactieve isotoop polonium werd vermoord. Rusland noemt het onderzoek ‘vooringenomen en vaag’ (bron: de Volkskrant). Probleem in deze zaak -zoals wel vaker met berichten in de media- wat moet je geloven? Lees verder “Wat is waarrrr?: welke berichten moet je geloven over Oost-Europa? Aleksandr Litvinenko.”