LUXEMBURG (ANP) – De steunprogramma’s voor Griekenland hebben slechts beperkt bijgedragen aan herstel in het land. ,,Het vermogen van Griekenland om zichzelf volledig te financieren op de markten blijft een uitdaging”, schrijft de Europese Rekenkamer in een rapport over de financiële crisis in het land.
Waarom pakken bootvluchtelingen niet gewoon het vliegtuig?
Door de aanhoudende beelden van vluchtelingen in brakke bootjes op de Middellandse Zee vroeg ik mij af: waarom nemen ze eigenlijk niet gewoon het vliegtuig? Dat is veel minder gevaarlijk, veel goedkoper en sneller bovendien. Het zou ook helpen bij een eerlijkere verdeling van vluchtelingen over Europa, waar met name Oost-Europese landen zich tegen verzetten. Hans Rosling legt haarfijn uit, waarom de migranten in bootjes stappen.
Afgelopen maandag ging ik naar de bank…
…en kreeg geen lening. Waarom niet? Ik ben een te groot risico voor de bank: met het geleende geld moet ik namelijk de rente van eerdere leningen afbetalen. Dat zag de bank niet zo zitten. Misschien kon ik eerst nog wat van mijn bezittingen verkopen? Helaas: dat had ik vorig jaar al gedaan.
Ik zou eigenlijk failliet moeten zijn. Lees verder “Afgelopen maandag ging ik naar de bank…”
Een (klein beetje) schuldverlichting voor Griekenland
Het is zo ver: eindelijk krijgt Griekenland een (beetje) schuldverlichting van de Eurolanden. Onder druk van het IMF -dat over het algemeen toch ook niet bekend staat als barmhartig- zijn de Eurolanden door de bocht: de schuldenlast van Griekenland moet omlaag om het land perspectief op herstel te geven. Met verse tegenzin ging dus ook de Duitse minister van Financiën Schäuble dinsdagnacht overstag. Omdat Berlijn het IMF hoe dan ook bij de Griekse financiële noodhulp betrokken wil houden. Lees verder “Een (klein beetje) schuldverlichting voor Griekenland”
En de vluchtelingen dan?
Er is een akkoord! Opgeluchte regeringsleiders. Het vluchtelingenprobleem gaat opgelost worden!
Nou, nee…
Het is een gedrocht van een akkoord tussen autoritair Turkije en wanhopige Europese leiders. Dit akkoord gaat het vluchtelingenprobleem niet oplossen. Het is dweilen met de kraan open: zolang er een burgeroorlog woedt in Syrië (en o.a. Irak) zullen mensen blijven vluchten. De Balkanroute wordt nu misschien gesloten, maar er blijven genoeg mogelijkheden over om naar Europa te reizen. Het wordt een waterbed effect: de routes verplaatsen zich naar bijvoorbeeld Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije of via de Baltische landen.
Griekenland kan vluchtelingenstroom niet meer aan
Griekenland wordt meer en meer het vluchtelingenopvangkamp voor Europa nu omringende landen (Macedonië, Bulgarije) en EU-lidstaten als Slovenië en Oostenrijk hun grenzen bijna hermetisch afsluiten voor migranten. Volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties staat de EU ‘aan de vooravond van een humanitaire ramp die ze zelf heeft veroorzaakt’. Lees verder “Griekenland kan vluchtelingenstroom niet meer aan”
Van crisis naar crisis
De Europese Unie kraakt in haar voegen, ze sleept zich van crisis naar crisis. Nu is Nederland dit half jaar voorzitter. Maar ik heb er een hard hoofd in, dat het Nederlandse voorzitterschap ook maar een structurele oplossing gaat voorstellen voor de vele problemen waar de EU voor staat. Het zit hem al in het logo van het voorzitterschap: dat is uit kostenbesparing gerecycled van het Nederlandse voorzitterschap in 2004. Logisch, gezien de economische crisis -of was die niet juist voorbij?- maar samen met die noodtent getuigt het hele voorzitterschap niet van nieuw elan, visie of durf. En dat vind ik jammer. En een gemiste kans. Want er zijn genoeg problemen. Lees verder “Van crisis naar crisis”