Wat is waarrrr?: welke berichten moet je geloven over Oost-Europa? Aleksandr Litvinenko.

Vandaag komt het onderzoeksrapport over de moord op Aleksandr Litvinenko. Dat is tien jaar na de moord op de voormalig FSB-agent (en daarmee oud collega van Poetin).

‘President Poetin van Rusland heeft ‘waarschijnlijk’ zijn zegen gegeven aan de moord op de uitgeweken Russische dissident Aleksandr Litvinenko. Die conclusie trekt een Britse rechter na een onderzoek naar de moord op de voormalige agent van de Russische geheime dienst, die in 2006 in Londen met het radioactieve isotoop polonium werd vermoord. Rusland noemt het onderzoek ‘vooringenomen en vaag’ (bron: de Volkskrant). Probleem in deze zaak -zoals wel vaker met berichten in de media- wat moet je geloven?

In de jaren ’90 was er een radiospelletje, waarin drie stellingen werden verkondigd door Henk Westbroek met de kenmerkende stem Wat Is Waar….? Daarbij was het vaak zo, dat de meest onwaarschijnlijke stelling toch waar bleek te zijn. Zo is het ook vaak met berichten: ze zijn altijd gekleurd . Zowel in een vrij medialandschap -natuurlijk ook in Nederland, als ook in een minder vrij medialandschap zoals in Hongarije, Oekraïne, Rusland en in toenemende mate ook Polen. De media dragen bij aan voor de beeldvorming en hebben grote invloed op de internationale betrekkingen. Politisering van de media maakt het lastig om ‘de waarheid’ vast te stellen. Wat moeten we dan geloven van het onderzoeksrapport over Litvinenko? Het rapport is omzichtig wat betreft het opdrachtgeverschap van Poetin. Er wordt geen absoluut bewijs gepresenteerd en dat komt er waarschijnlijk ook niet. Maar de vergiftiging met Polonium (niet op elke straathoek te verkrijgen) duidt op nauwe betrokkenheid van de FSB en -in het verlengde daarvan- het Kremlin. Wat is waarschijnlijker: dat de FSB zonder medeweten van Poetin zelfstandig in Londen tegenstanders vermoord, of dat Poetin -oud FSB medewerker- hier van geweten heeft? Ik denk dat Poetin het liefst alles onder controle heeft en dus hiervan weet.