De regering van Recht en Gerechtigheid (PiS) heeft een absolute meerderheid behaald in de Poolse verkiezingen. En gebruikt die macht om haart positie te verstevigen. Vorige regeringen deden dat overigens ook, maar hadden niet die absolute macht. Daardoor gaat de omwenteling nu snel en veel verder dan in het verleden. Net als in Hongarije heeft de regering de absolute meerderheid en slaat ze een nationalistische toon aan. Dit is in goede aarde gevallen bij een grote meerderheid van de Poolse kiezers. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de stemverhoudingen in Polen voor de presidentsverkiezingen zie je iets opmerkelijks: Polen is intern nog steeds verdeeld zoals honderd jaar geleden!
Verdeling presidentsverkiezingen Polen 2015.
(blauw: Duda (PiS) (rechts-conservatief, rood: Komorowski PO liberaal)
Links op de kaart de voormalige Duitse gebieden in rood-geel (PO). In het oosten de voormalige Russische en Oostenrijkse gebieden in blauw (PiS). De Poolse regering steunt dus op het conservatieve platteland in het oosten van het land.
Waarom? Polen zijn uitgekeken op het liberale beleid van de vorige regering van Burgerplatform (PO). Ook vinden veel kiezers het vertrek van Donald Tusk naar Brussel niet goed. Veel kiezers zien dit als een carieremove van Tusk zelf die niet perse goed is voor Polen. Polen voelt heel concreet de dreiging van Rusland en dat wakkert nationalistische gevoelens aan. De islamitische vluchtelingenstroom over de Balkan. wordt ook als een bedreiging gevoeld in het katholieke Polen. Hier speelt ook de geschiedenis een rol: het was de Poolse koning die de Ottomanen voor Wenen versloeg (1683) en zo het Habsburgse rijk redde van Turkse overheersing. Allemaal lang geleden misschien, maar in Polen -en midden Europa in het algemeen- is de geschiedenis niet snel vergeten. Verder speelt ook nog, dat het platteland ook steeds meer de aansluiting bij de grote steden verliest die zich zeer snel ontwikkelen naar West-Europees voorbeeld.