Trump op bezoek in Warschau

De PR stunt van de week is ongetwijfeld het bezoek van president Trump aan Warschau vandaag,  aan de vooravond van de G20 top in Hamburg. Van de Poolse regering -een een groot deel van het Poolse publiek- kan hij een onvervalst warm welkom verwachten. Veel warmer, dan de ontvangst in Hamburg zal zijn. De rechts-populistische regering van Polen heeft ideologische raakvlakken met de regering Trump en ziet dit als een erkenning van haar eigen onafhankelijke koers. Tegelijk is het voor Trump een statement naar de EU om eerst naar Warschau te vliegen.

 

Daarnaast wil Trump graag gas verkopen aan Polen. Voor Warschau zou dit de afhankelijkheid van Russisch gas kunnen doen verminderen. Het is een ingewikkeld geopolitiek en economisch spel. Polen is een groot (ruim 38 miljoen inwoners) land dat het economisch goed doet, maar het grenst aan de Russische exclave Kaliningrad, hetgeen de Russische militaire dreiging heel concreet maakt. Afgelopen mei zag ik in Polen meer legervoertuigen op de weg dan Nederland überhaupt bezit.

 

Hoewel Polen nu even op de voorgrond staat als een enthousiaste strategische Europese partner van de VS, kan het land straks toch niet meer dan een pion blijken te zijn in een groter machtsspel. En met die positie heeft Polen ruime ervaring. Trump benadrukte in  zijn toespraak, dat de Verenigde Staten artikel 5 van het NAVO handvest zal respecteren. Ook prees Trump Lech Wałęsa voor zijn bijdrage, maar dit leidde tot gefluit uit het publiek. Trump prees ook de verdiensten van Johannes Paulus II in de val van het communisme, waarna er luid applaus volgde. Dat laat meer weer zien dat Polen i diep verdeeld is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.