Transnistrie: handelsnatie tussen oost en west.

Nu op de Correspondent een interessant artikel over Transnistrië, een vergeten niet erkende uithoek van Europa. De Europese Unie en Rusland kunnen wel degelijk samenwerken. Middels verdragen, niet-ondertekende afspraken en een portie eigenbelang lukt dat in Moldavië, ontdekte ik. Is dit een oplossing voor vergelijkbare landen als Oekraïne, Georgië, Armenië en Wit-Rusland? In beperkte mate zoals ik in een reactie ook op de site van de Correspondent schrijf

“Kitsjoek – ‘ik praat niet over politiek’ – noemt Transnistrië dan ook een ideale locatie” is dat niet een treffende metafoor voor de situatie? Natuurlijk is het fijn voor Transnistrië als er handel gedreven kan worden en de economie niet instort, maar ideaal? ik zou niet graag van positie willen ruilen.
Niet over politiek praten is heel verstandig in het geval van Transnistrië. Dat geldt helaas voor veel meer landen in de regio. Maar er blijft daardoor veel onuitgesproken: de geopolitieke spanningen blijven een bron van instabiliteit en ook de corruptie en criminaliteit blijven alomtegenwoordig. Zonder structurele oplossing blijven de conflicten sluimeren…

Pragmatisme en handel kan soms in andere Oost-Europese landen werken. Elke lokale situatie is echter uniek. In Transnistrië staat Moskou het toe dat het werkt, voor zo lang als het duurt natuurlijk. Het is in ieder geval een minder destructieve oplossingsrichting dan in Donbass is gekozen.

Transnistrië wordt verdacht van de schending van mensenrechten. Politieke tegenstanders verdwijnen zonder proces of na een schijnproces jaren achter de tralies, beweert een deel van de oppositie. Verder is er volgens sommigen geen sprake van vrijheid van meningsuiting, godsdienst- of politieke vrijheid. In Transnistrië is wel sprake van enig verzet van jongeren, deze groepering heet World Window en voert acties vooral via internet omdat andere middelen (zoals protesten) niet mogelijk zouden zijn. Geen fijn land, lijkt me.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.