Slovenië- Kroatië: 3-2 Slovenië krijgt toegang tot internationale wateren.

nHet permanente haf van arbitrage in den Haag heeft geoordeeld, dat Slovenië recht heeft op toegang tot internationale wateren. Sinds het uiteenvallen van Joegoslavië begin jaren ’90 is dit een constante bron van conflict geweest tussen Slovenië en Kroatië. De baai van Piran is Slovenië’s enige toegang tot zee. Er moet volgens het 300 pagina’s tellende vonnis nu een corridor voor komen die Slovenië verbind met internationale wateren voor commerciële scheepvaart en militair. Tenminste: als beide landen de uitspraak volgen. Slovenië is blij, maar Kroatie zegt de uitspraak te zullen negeren.

Seawater adjoining the Slovenian coastal town of Piran (27 June 2917)

Hoe zit het precies? Onderstaand kaartje maakt het conflict in een opslag duidelijk. Door het uiteenvallen van Joegoslavië is Slovenië behept met een korte kustlijn en territoriale wateren die zich beperken tot de baai van Piran, gelegen achter de territoriale wateren van Kroatië en Italië.  Slovenië wil toegang tot internationale wateren en heeft die nu toegekend gekregen met deze ‘corridor’. De wateren blijven juridisch onderdeel van Kroatië, maar Slovenië krijgt de rechten als of de strook tot de internationale wateren zou behoren.

Map

Kroatië heeft zich in 2015 uit het arbitrageproces teruggetrokken omdat het hof bevooroordeeld zou zijn. De Sloveense en Kroatische rechter zijn toen vervangen door een Noor en een Zwitser. De uitspraak wordt door Kroatië niet erkent en zal niet geïmplementeerd worden. Wordt vervolgd…

De nos besteed er ook aandacht aan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.