‘Slechtste week’ van het jaar in Oost-Oekraïne, ‘en de oorlog leidt nergens toe’

Avdiivka is een stad aan de frontlinie in Oost-Oekraïne. Dagelijks worden hier tientallen explosies gehoord, net als op andere plekken rond het front. Maar afgelopen week was volgens waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) uitzonderlijk: maar liefst 7700 keer zijn inslagen van kogels en mortierbeschietingen gehoord. “Het was de slechtste week van het jaar”, zei het hoofd van de waarnemingsmissie, Alexander Hug.

Hoewel in de regio al sinds het akkoord van Minsk (2015) een bestand van kracht is, is er niemand die zich daar aan houdt. “Over en weer schieten de partijen op elkaar van grote afstand, met mortieren en granaten. Af en toe wordt er een paar meter veroverd, soms valt er een dode. Maar ze vernietigen elkaars materieel niet, ze snijden geen belangrijke afvoerroutes af”, zegt correspondent David Jan Godfroid. “Het is een gekke oorlog die nergens toe leidt.”

Soms wordt er weer even flink op elkaar geschoten, om te laten merken dat ze er nog zijn.

David Jan Godfroid

“Af en toe laait de strijd op. Maar de Oekraïense regering heeft geen ambitie om de separatisten en hun Russische beschermheren eruit te schoppen, omdat dat ze rechtstreeks in oorlog zou brengen met Rusland. En de separatisten willen ook niet meer gebied van de Oekraïners veroveren. Soms wordt er weer even flink op elkaar geschoten, om te laten merken dat ze er nog zijn.”

De inwoners van Avdiivka lijden dagelijks onder die beschietingen. Vaak is er dagenlang geen elektriciteit of schoon drinkwater, omdat de waterzuiveringsinstallatie en de stroomvoorzieningen regelmatig beschadigd raken door explosies.

Het conflict in Oekraïne: hoe zit het ook alweer?

Toenadering tot Rusland of tot Europa, daar draait het conflict om. Het westelijke deel van Oekraïne is op de EU gericht, in het oostelijk deel wil de bevolking bij Rusland horen. Hier zijn ook meer mensen van Russische komaf en zijn de economische belangen voor samenwerking met Rusland groot.

In 2014 werd de pro-Russische president Janoekovitsj verdreven na protesten van tienduizenden Oekraïeners die zich op de EU wilden richten. Er kwam een pro-Europese regering aan de macht, maar dit leidde weer tot onrust in de pro-Russische gebieden van Oekraïne, zoals de Krim. Rusland greep militair in en annexeerde de Krim. In het oosten van het land strijden pro-Russische separatisten sindsdien tegen regeringstroepen.

Over en weer beschuldigen separatisten, gesteund door de Russen, en het Oekraïense leger elkaar ervan elke keer weer te beginnen met de beschietingen. De OVSE-waarnemers melden overtredingen van beide partijen. zoals het gebruik van tanks en zware wapens die verboden zijn.

Toch blijft, in tegenstelling tot wat je van zulke heftige gevechten zou verwachten, het aantal dodelijke slachtoffers beperkt. Afgelopen woensdag kwamen twee Oekraïense militairen om bij een explosie en raakten vier andere soldaten gewond.

Vredesmissie ‘loos geluid’

Een coördinator van de Verenigde Naties in Oekraïne sprak onlangs opnieuw de zorg uit dat het conflict vergeten wordt, terwijl er duizenden mensen zijn gevlucht voor de strijd. Goedbedoelde pogingen om het conflict daar vlot te trekken, lopen nergens op uit.

De Duitse bondskanselier Merkel en de Russische president Poetin spraken afgelopen week nog af de mogelijkheden voor een vredesmissie in Oost-Oekraïne te onderzoeken, met militairen uit verschillende landen. “Het is een loos geluid, weet ik niet hoe vaak al gezegd”, zegt Godfroid. “De meningen over een mandaat liggen te ver uiteen om tot een oplossing te komen. Europa wil dat zo’n vredesmacht overal kan opereren, maar ik kan me niet voorstellen dat Rusland akkoord gaat met controles aan hun grenzen en het tegenhouden van Russische wapentransporten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.