Rusland stelde aan vooravond MH17-drama plots vliegverbod in

De Russische luchtverkeersdienst in de regio Rostov heeft op de nacht van 16 juli op 17 juli 2014 plotseling een vliegverbod voor passagiersvliegtuigen ingevoerd voor een hoogte van zestien kilometer. Dat is ongeveer het hoogtebereik van een BUK-raket, waarmee vlucht MH17 bijna zeventien uur later uit de lucht werd geschoten boven Oost-Oekraïne, in de regio die grenst aan Rostov.

Dat schrijft de Russische uitgave van Forbes. Volgens het blad zijn met name de hoogte van het vliegverbod en het moment van invoeren opmerkelijk. Het conflict in Oekraïne verscherpte zich in juli 2014 en de pro-Russische rebellen van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk hadden al meer dan tien Oekraïense gevechts- en legertransportvliegtuigen en helikopters neergehaald, met wapens die een steeds grotere hoogte bereikten (onder meer SAM-raketten).

De Oekraïense luchtverkeersdienst reageerde daarop door de hoogte van het vliegverbod tot aan 17 juli langzaamaan op te schalen tot bijna tien kilometer. Maar al die tijd, zo schrijft Forbes, lijkt Rusland zich geen enkele zorgen te hebben gemaakt. ,,Russische vliegtuigen staken de grens met Oekraïne niet over en de rebellen hadden geen luchtmacht, waardoor de Oekraïners nog geen BUK-raket hebben ingezet. Rusland is volkomen gerust”, verklaart Forbes de laconieke houding van Rusland.
Geen toeval

Dat de Russische dispatchers toch besluiten tot een plotseling verbod in de nacht van 16 op 17 juli, vindt Forbes verdacht. Zeker omdat het over een hoogte van 16 kilometer gaat: ruim zes kilometer hoger dan het Oekraïense vliegverbod boven de Donbass en ongeveer de hoogte die een BUK-raket kan bereiken.

Het kan volgens Forbes geen toeval zijn dat dezelfde dag nog MH17 werd geraakt door een BUK-raket. ,,Net als Rusland zich heeft voorbereid (op Oekraïense BUK-raketten, red.), raakt zo’n BUK een passagiersvliegtuig. Gelooft u in zo’n treffend toeval?”

Toen de internationale onderzoekscommissie voor de aanslag op MH17 bij het Russische agenstschap voor de luchtvaart (Rosavia) opheldering vroeg over het bruuske instellen van het vliegverbod boven Rostov, kreeg ze volgens Forbes te horen dat dit was gedaan ‘met als doel restrictieve maatregelen te coördineren met het aangrenzende luchtruim van Oekraïne’. Maar op de vraag waarom er zo’n groot verschil zit tussen de vliegverboden boven Oekraïne (ruim negen kilometer) en Rusland (bijna tien kilometer), heeft het onderzoeksteam nooit een antwoord gekregen van Rosavia.

Forbes stelt slechts vragen aan Rosavia, maar de suggestie is dat het vliegverbod is ingesteld omdat Rusland wist dat het die dag BUK-raketten de Oekraïense Donbass zou gaan invoeren. Een daarvan zou dezelfde dag nog MH17 treffen, waardoor precies vandaag drie jaar geleden alle 298 passagiers omkwamen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.