Roemeense oud-koning Michaël (96) overleden, 70 jaar na abdicatie

In Zwitserland is oud-koning Michaël van Roemenië overleden, hij was 96 jaar. Vanwege gezondheidsproblemen leidde hij al enige tijd een teruggetrokken bestaan. Michaël werd onder meer behandeld voor leukemie en huidkanker. Hij was de laatste koning van Roemenië, van 1940 tot 1947. Toen werd hij door de nieuwe communistische machthebbers in het land tot abdicatie gedwongen en vluchtte naar Zwitserland.

Michaël van Hohenzollern-Sigmaringen werd op 5-jarige leeftijd in 1927 voor het eerst koning van Roemenië. Zijn vader Carol II had een buitenechtelijke affaire en koos ervoor om met de vrouw in kwestie, Magda Wolf, in Parijs te gaan wonen en zijn rechten op de troon op te geven. Vanwege Michaëls minderjarigheid werd het land in praktijk geregeerd door een raad met onder meer zijn oom, prins Nicolaas. Maar in 1930 keerde zijn vader onverwachts terug in Roemenië en nam bij een staatsgreep de macht weer over. De regering had behoefte aan iemand die orde op zaken stelde in de Roemeense politiek.

Postzegelverzameling

In 1940 werd Carol II op zijn beurt weer afgezet door generaal Antonescu, die het land tot 1944 als dictator zou besturen terwijl Michaël op de troon zat. Antonescu steunde Hitler. In augustus 1944 lukte het Michaël met behulp van enkele generaals om de dictator af te zetten, waarbij Antonescu werd opgesloten in de kamer waar de postzegelverzameling van de koning werd bewaard. Roemenië verklaarde nazi-Duitsland de oorlog.

Deze coup wordt algemeen beschouwd als een heldendaad door de Roemenen, maar ook daarbuiten: zowel de Amerikaanse president Truman als Sovjet-leider Stalin gaven hem er een onderscheiding voor. Maar in 1947 werd Michaël zelf echter weer verdreven door de communisten. Hij woonde in onder meer Groot-Brittannië, waar hij testpiloot en kippenboer was, en in Zwitserland.

Pas drie jaar na de val van het communistische regime, met Pasen 1992, mocht de ex-koning weer terugkeren naar zijn vaderland, waar hij uitbundig werd toegejuicht door een enorme mensenmassa. Tot ongenoegen van president Iliescu, die hem de toegang tot het land ontzegde.

In 1997 kreeg hij het Roemeense staatsburgerschap weer terug van toenmalig president Constantinescu. Pas in mei 2001 keerde hij definitief terug. Michaël was populair onder de Roemenen, maar een nieuwe regeerperiode zat er niet meer in. Wel kreeg hij het kasteel weer terug waar vandaan de communisten hem in 1947 hadden verdreven. Zijn huis in Zwitserland, waar hij nu dus is overleden, hield hij ook aan.

Huwelijk

Michaël trouwde in 1948 met de Franse prinses Anne, die behoorde tot het Huis Bourbon-Parma. Zij was een nicht van de ex-echtgenoot van prinses Irene, Carel Hugo van Bourbon Parma. De twee ontmoetten elkaar in 1947 op het huwelijk van Michaëls nicht, de Britse koningin Elizabeth. Michaël en Anne hadden vijf dochters, van wie de oudste, Margareta, nu hoofd van het Roemeense koningshuis wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.