Referendumdag

Het is zover: we mogen stemmen over het associatieverdrag met Oekraine Ik ben voor het verdrag, maar tegen het referendum. Wat nu? Niet stemmen. Da’s voor ’t eerst.

De afgelopen tijd heb ik mij grondig verdiept in het verdrag. Ik heb de verdragstekst gelezen, opiniestukken gelezen van voor- en tegenstanders, ben bij twee bijeenkomsten aan de UvA geweest en heb de abriposters op het station op mij laten inwerken. Ik ben van de ene verbazing in de andere gevallen: wat een verschrikkelijk gekrakeel. Plofkippen, kleurplaten. En dan gaat het volgens Geenpijl uiteindelijk niet wezenlijk over Oekraine, maar over de onvrede over de EU in het algemeen? Lekker voor die 45 miljoen Oekraïners.

De Panama papers bevestigen waar voor- en tegenstanders het wel over eens zijn: Oekraine is een corrupt land. De timing van die papers is natuurlijk ongelukkig. Als we Oekraïne afwijzen wordt het in ieder geval niet beter, eerder erger. Oekraine verdient wat mij betreft onze steun.

Ik gun een land in crisis, waarvan een gedeelte bezet is door Rusland, een toekomstperspectief, een alternatief: associatie met Europa. Dus ik stem voor…vanavond als de opkomst boven de 30 procent is uitgekomen. Tot die tijd: nagelbijten… Dat word rennen vlak voor sluitingstijd…

Omdat Nederland EU sceptisch is mag je de Oekraïners daarom niet in de kou laten staan. En of we het leuk vinden of niet: we hebben de EU nodig en dan heb ik liever een stabieler en welvarend buurland dan een failliete boedel.

Nog iets: over Moldavië en Georgië stemmen we niet. Dat liep toevallig zo bij de aanvraag van het referendum. Waardeloos instrument, dat referendum. Kunnen we daar niet over stemmen: afschaffen van de referendumwet?

 

Eén antwoord op “Referendumdag”

  1. Helemaal eens met je standpunt over het referendum. Het onderwerp is totaal niet geschikt om een referendum over te organiseren. Ik heb op het laatste moment voor gestemd, maar helaas het mocht niet baten. Nu hebben de politici een vet probleem op hun bord liggen. Wat voor figuur slaan we straks in Europa?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.