Rechter wijst Krimgoud toe aan Oekraïne

De rechtbank in Amsterdam heeft de kunstschatten uit de Krim, die waren tentoongesteld in het Allard Pierson Museum in Amsterdam, toegewezen aan Oekraïne. Op grond van het Unesco-verdrag moeten de kunstschatten terug naar de soevereine staat die de kunstschatten in bruikleen gaf. Dat was Oekraïne, oordeelt de rechter. Vier musea op de Krim die de kunstwerken in bruikleen gaven eisten de kunstwerken op. De rechter wijst die vordering af, omdat de Krim niet als een soevereine staat kan worden beschouwd. Volgens de rechter heeft Oekraïne rechtmatig zijn cultureel erfgoed opgeëist.

Steekspel

De kunstschatten uit de tentoonstelling De Krim; Goud en geheimen van de Zwarte Zee werden inzet van een juridisch steekspel na de annexatie van De Krim door Rusland. Op 18 maart 2014, toen de tentoonstelling liep, werd de Krim onderdeel van de Russische Federatie, twee dagen na een referendum op de Krim. Zowel de musea als Oekraïne eisten de kunstschatten na de tentoonstelling terug. Het Allard Pierson Museum liet het besluit daarover aan de rechter.

Kosten

Met deze uitspraak gaan de kunstschatten niet meteen terug naar Kiev. De rechter bepaalde dat ze nog drie maanden in het museum blijven opgeslagen, omdat in die periode hoger beroep kan worden aangetekend. Voorafgaand aan de uitspraak hadden beide partijen al laten weten in beroep te gaan bij een negatief vonnis. De rechtbank droeg de staat Oekraïne op ruim een ton over te maken aan het Allard Pierson Museum. Het museum heeft veel kosten moeten maken voor verzekering en opslag van de kunstschatten (nos).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.