Porosjenko zonder visum Slowaakse grens over

De Oekraïense president Petro Porosjenko en zijn Slowaakse ambtgenoot Andrej Kiska hebben vanmorgen op symbolische wijze de ‘deur’ naar Europa geopend.

Dat gebeurde met een ceremonie bij de grenspost aan de rand van de stad Uzhgorod in Transkarpatië waarbij beide presidenten het heuglijke feit memoreerden dat er sinds vandaag voor de Oekraïners geen visumplicht meer geldt voor de Europese Unie.

Vanuit Kyiv vertrok ook vanmorgen de eerste ‘visumvrije’ trein naar de Poolse stad Przemysl. Aan boord bevonden zich onder meer veertig Oekraïense activisten, journalisten en artiesten. Ze werden uitgezwaaid door vicepremier Ivanna Klimpoesj-Tsintsadze van Europese Integratie die bij deze gelegenheid opmerkte dat er ”nu een grens is en geen barrière meer”. Jurgis Vilcinskas, de culturele attaché van de Poolse ambassade in Kyiv, sprak van ”een grote doorbraak”.

Woordvoerder Oleh Slobodjan van de Oekraïense douane kon rond het middaguur nog geen echte problemen met wachttijden of anderszins melden. Slechts één grenspassant mocht de Europese Unie niet in. Hij beschikte weliswaar over het verplichte biometrische paspoort, maar bleek bij controle tijdelijk de toegang ontzegd omdat hij meerdere malen de maximale verblijfsduur van zijn visum in Denemarken zou hebben overschreden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.