Polen wil af van Tusk als voorzitter Europese Raad

Polen heeft een alternatieve kandidaat naar voren geschoven als voorzitter van de Europese Raad. De Poolse regering wil niet dat landgenoot Donald Tusk eind mei wordt herkozen. Tusk is lid van de grootste oppositiepartij in Polen, het Burgerplatform. De alternatieve kandidaat, Europarlementariër Jacek Saryusz-Wolski, is dat ook, maar door Tusks partij Burgerplatform wel buiten  de deur is gezet. De alternatieve kandidaat zoekt volgens de nationalistische regeringspartij PiS veel minder de confrontatie dan Tusk.Van alle 28 EU-lidstaten is Tusks thuisland Polen de enige die zijn kandidatuur niet steunt. “Hij is onze kandidaat”, zei minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski toen hij maandag in Brussel aankwam op de vergadering met zijn EU-collega’s. “Er is geen andere Poolse kandidaat, hij moet dus in overweging genomen worden.” Warschau droeg Saryusz-Wolski zaterdag officieel voor.

Het gaat om niets meer dan laaghartige binnenlandse politiek. Al jaren is er animositeit tussen de huidige machthebbers in Polen, de partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS), en Tusk, de man die het tussen 2007 en 2014 voor het zeggen had in Warschau. De strijd gaat zelfs zo ver dat PiS-voorman Jarosław Kaczynski Tusk ervan heeft beschuldigd heeft verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn tweelingbroer Lech. Als president van Polen kwam Lech Kaczynski in 2010 om het leven bij een vliegtuigongeluk. Maar elke mogelijkheid wordt aangegrepen om Tusk dwars te zitten. Bijvoorbeeld de blokka

de van het nieuwe Tweede Wereldoorlog museum in Gdansk (een persoonlijk project van Tusk) past hierin.

De Europese leiders hopen dat ze het tweede mandaat van Tusk unaniem kunnen goedkeuren, maar kunnen het indien nodig tot een stemming laten komen. “De aanval van de PiS-regering op Tusk riskeert Polen te isoleren in de EU”, analyseert Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider in het parlement. “Dit is de persoonlijke vendetta van Kaszynski, waarmee hij zijn land en de toekomst van zijn land gijzelt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.