Poetin kondigt mogelijk algehele mobilisatie aan

De Russische president Vladimir Poetin staat op het punt een algehele mobilisatie af te kondigen. Hij houdt vanavond een televisietoespraak, naar nu wordt aangenomen samen met minister Sergej Sjoigoe van Defensie. Ook wordt verwacht dat Poetin zich uitspreekt over opgaan in Rusland van de bezette gebieden in de Oekraïense provincies Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. 
De door Rusland aangestelde bestuurders daar kondigden vandaag aan dat ze komende week referenda gaan houden. Gaan de bezette gebieden deel uitmaken van Rusland, dan betekent dit voor Oekraïne dat elk tegenoffensief kan worden opgevat als een oorlog op Russisch grondgebied.
Er is vandaag al het nodige gebeurd in Rusland. Het parlement (de Doema) heeft een voorstel aangenomen om de Strafwet van de Russische Federatie te wijzigen. Een militair die zich vrijwillig overgeeft kan drie tot tien jaar gevangenisstraf krijgen, als er tenminste geen sprake is van verraad. Betrapt worden op plunderen kan tot vijftien jaar gevangenisstraf opleveren. Wie deserteert uit het leger kan vijf tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Dat was tot nu toe hooguit vijf jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.