Oplopende spanning in Oost-Europa: NAVO oefent met flitsmacht

Door de annexatie van de Krim door Rusland en de strijd in Oost-Oekraïne is de dreiging van een militair conflict met Rusland dichterbij gekomen. De Oost-Europese NAVO-lidstaten voelen zich bedreigd. Rusland houdt grote militaire oefeningen en de NAVO kan niet achterblijven. Daarom oefent de NAVO met de nieuwe snelle flitsmacht om te laten zien, dat ze paraat is. Ook gaat de NAVO zware wapens opslaan in Polen en de Baltische staten. Dit om eventuele Russische agressie te ontmoedigen.

Helaas lijkt Rusland geen ‘speciale partner’ meer te zijn, maar een ouderwetse vijand. Officieel traint de flitsmacht tegen een denkbeeldige vijand, maar het signaal is voor Poetin bestemd. In mei bezocht ik Warschau en Oost-Polen. Dan voel je, dat de mensen echt zenuwachtig zijn. In Oost-Polen zag ik verschillende militaire colonnes. Het Poolse leger investeert 35 miljard Euro in moderne wapens en het leger krijgt hulp van 100.000 paramilitairen, die de lokale verdediging moeten gaan vormen. Vanwege de exclave Kalininngrad zijn Polen en de Baltische staten ook echte frontstaten. De (recente -Krim) geschiedenis laat zien, dat militair geweld nooit ver weg is. De Baltische staten zijn pas goed 25 jaar onafhankelijk van Rusland en deze landen hopen, dat de NAVO ze echt bij zal staan als het nodig is. Maar wat als Rusland niet ‘ouderwets’ binnenvalt? Wat doet de NAVO als er zoiets gebeurt als in Oost-Oekraïne? Komt de NAVO dan helpen?

In 2002 was ik in Krakau op zomercursus Poolse taal en cultuur. In de avonduren gaven de docenten van de universiteit extra colleges. De docent geopolitiek vertelde toen al dat de rust van dat moment maximaal tien jaar zou duren en dat Rusland terug zou komen omdat ze zich vernederd voelt door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Zijn voorspelling komt akelig precies uit.

Nederland draagt ook bij aan de flitsmacht. Hopelijk beseffen veel meer mensen in Nederland hierdoor hoe dichtbij de dreiging van Rusland komt.

http://nos.nl/artikel/2041938-navo-wil-russen-afschrikken-met-oefening-flitsmacht.html