Ooit waren ze vrienden….

Lech Wałęsa en de broers Kaczyński waren ooit vrienden en streden voor hetzelfde doel: het einde van het communistische regime in Polen. Na de geleidelijke politieke transformatie in 1989 zijn de relaties bekoeld. Beide broers Kaczyński waren naaste medewerkers van Lech  Wałęsa, maar er ontstond ruzie over de verdeling van functies in de nieuwe semi-vrij gekozen regering. Sindsdien is het niet meer goed gekomen en zijn ze politiek verder uit elkaar gedreven. De strijd gaat in grote lijnen tussen een conservatieve nationalistische stroming vertegenwoordigd door Kaczyński’s PiS en het meer liberale PO. Bij regeringswisselingen tussen deze twee blokken zie je grote spanningen ontstaan. In de vorige regeringsperiode van PiS (2005-2010) werd ook twijfel gezaaid over de oprechtheid van Lech Wałęsa.

Trauma daarbij is, dat tweelingbroer en president Jaroslaw Kaczyński om het leven kwam toen het presidentiële vliegtuig op 10 april 2010 in dichte mist neerstortte bij Smolensk. Dit vliegtuig was op weg naar de herdenking van een ander Pools trauma: de slachting van Poolse officieren in Katyn in 1940. In het vliegtuig zaten naast de president ook vele hoogwaardigheidsbekleders. Lech Kaczyński vermoed, dat het om een aanslag gaat in plaats van een ongeluk. Nu PiS weer aan de macht is, wordt ook deze zaak weer opgehaald.

Lech Wałęsa wordt door veel Polen nog steeds vereerd als nationale held, die Polen leidde naar de democratie en het vrije westen. Toch wordt iedere keer als PiS aan de macht komt geprobeerd Lech Wałęsa in diskrediet te brengen door hem af te schilderen als een marionet van het communistische regime. Het is overigens niet uitgesloten, dat Lech Wałęsa werkelijk als informant ‘Bolek’ op de loonlijst van het communistische regime heeft gestaan. De vraag is alleen, hoe vrijwillig dit was. Het leven onder het communistische regime was niet zo gemakkelijk en de keuzes waren niet  zwart-wit. Vaak was het moeizaam manoeuvreren in de beperkte vrijheid die er was voor de oppositie: je kon het beste ‘meestribbelen’: aan de buitenkant meewerken met het regime en aan de andere kant datzelfde regime proberen te ondermijnen.

Lech Wałęsa heeft onlangs in een tv interview gewaarschuwd voor een burgeroorlog in Polen vanwege de radicale wijzigingen die PiS doorvoert in Polen. De ‘ontmaskering’ van Lech Wałęsa als informant Bolek is een volgende zet in het schaakspel tussen te twee mannen op de foto. Wordt vervolgd…

Eén antwoord op “Ooit waren ze vrienden….”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.