Onafhankelijkheidsdag voor Polen: eenheid is ver te zoeken.

Vandaag is het 11 november,  Onafhankelijkheidsdag in Polen, een nationale feestdag. De Polen vieren het ontstaan van de Poolse republiek aan het einde van de 1ste wereldoorlog, 98 jaar geleden. Tijd voor een feestje, maar niet voor iedereen. Het land is sterk verdeeld tussen linkse en rechts conservatieve partijen. Die laatste vormen de regering. Waar de president Andrzej Duda nog oproept tot verzoening en nationale eenheid, slaat de belangrijkste man achter de schermen van het Poolse politieke toneel –Jarosław Kaczyński.– een heel andere toon aan. Zijn partij PiS (recht en Rechtvaardigheid) heeft kort geleden het onderzoek naar de vliegtuigcrash bij Smolensk heropend. In deze crash kwam zijn tweelingbroer Lech -op dat moment de president  van Polen samen met de veel hooggeplaatste collega’s om het leven. Sindsdien doen vele samenzweringstheorieën de ronde. Elke 10de van de maand -de crash vond plaats op 10 april 2010- is er een herdenking van de crash om de gebeurtenissen van toen -en de theorieën- levend te houden.

100 jaar onafhankelijkheid in 2018

Polen is verdeeld in een groot aantal fracties en de toon van het debat wordt harder. Er waren op Onafhankelijkheidsdag dan ook verschillende demonstraties van verschillende groepen. Van onder andere conservatieven, nationalisten, de liberalen en het comité ter bescherming van de democratie (KOD). Om de 100ste Onafhankelijkheidsdag in 2018 in gezamenlijkheid te kunnen vieren riep de president op tot samenwerking en eenheid.

En hij kondigde een wet aan die de gezamenlijke viering met alle politieke groeperingen van de 100ste Onafhankelijkheidsdag gaat regelen. Een verplicht wettelijk nationaal comité waar iedereen aan mee moet doen. Dat doet erg denken aan vervlogen communistische tijden….

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.