Omstreden pro-Russische rebellenleider opgeblazen in lift

In april vorig jaar zei Pavlov tegen de Kiev Post dat hij vijftien Oekraïense krijgsgevangen had geëxecuteerd. Amnesty International noemde het een ‘ijzingwekkende bekentenis’. Vorige maand stelde de Oekraiënse president Petro Porosjenko dat Pavlov ten minste één krijgsgevangene heeft gedood. ‘Het beest zal zich daarvoor moeten verantwoorden’, voegde het staatshoofd daar aan toe.

Motorola

De regering in Kiev weigert een wet aan te nemen die op grond van het vredesakkoord uit 2015 amnestie verleent aan de separatisten uit Donetsk. Pavlov werd vaak genoemd als een van de mensen die niet weg zou mogen komen met door hem gepleegde oorlogsmisdaden.

De aanslag is opgeëist door een obscure extreemrechtse Oekraïense groep, die zichzelf de Misantropische Divisie noemt. ‘Wij hebben de terrorist Motorola geliquideerd’, zeggen vier gemaskerde en gewapende mannen in een video die door een bekende Russische oorlogsjournalist via twitter is verspreid. ‘Motorola’ is de bijnaam van Pavlov, die vroeger verbindingsofficier in het Russische leger was en in een autowasserette werkte. Na problemen met de politie wegens joyriding zou hij de grens zijn overgestoken om zich aan te sluiten bij de separatisten. Kenners van het conflict twijfelen of de groep ook echt achter de aanslag zit.

Pavlov werd in 1983 geboren in het Noord-Russische Komi. Als aanvoerder van het Sparta-bataljon nam hij deel aan een aantal grote offensieven tegen Oekraïense militairen, zoals de verovering van het vliegveld van Donetsk en de strijd om Ilovaisk, een belangrijke stad die tussen de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk in ligt. (bron: fd)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.