Naast Hongarije ziet ook Roemenië George Soros als ultieme boeman

Na Hongarije is ook Roemenië van plan de steenrijke weldoener George Soros op de korrel te nemen. Maatschappelijke organisaties moeten hun donateurs openbaren als het aan parlementsleden van de Roemeense regeringspartij PSD ligt. Zo hopen ze de invloed van Soros’ filantropische organisatie Open Society Foundation aan te tonen.

De Roemeense Senaat debatteerde gisteren over een wetsvoorstel waarbij organisaties die niet iedere zes maanden een financieel overzicht publiceren, een maand worden geschorst en daarna desnoods gesloten. Het wetsvoorstel moet nog naar het Lagerhuis, waar de doorslaggevende stemming volgt.

Binnen en buiten de PSD – die alleen in naam nog sociaal-democratisch is – leeft het idee dat de Roemeense oppositie en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) door mensen als Soros worden gefinancierd. Liviu Dragnea, de van corruptie verdachte voorzitter van de PSD, verklaarde deze zomer dat Soros een boosaardige agenda heeft.

Zowel in Roemenië als Hongarije geldt de Joodse durfkapitalist als de ultieme boeman die traditionele verbanden kapot wil maken

Boekarest dreigt hiermee een pad op te gaan dat al langer wordt bewandeld in buurland Hongarije. Premier Viktor Orbán heeft Soros in aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2018 tot staatsvijand nummer één gebombardeerd. Een vragenlijst over het zogenaamde ‘Soros-plan’ ging uit naar alle 8 miljoen kiesgerechtigde Hongaren. Dat ‘plan’ verwijst naar een oproep die Soros deed ten tijde van de vluchtelingencrisis, om op vrijwillige basis vluchtelingen op te namen. Hongarije wil de grenzen gesloten houden.

Zowel in Roemenië als Hongarije geldt de Joodse durfkapitalist van Hongaars-Amerikaanse nationaliteit als de ultieme boeman die middels de promotie van mensenrechten en open grenzen traditionele verbanden (de kerk, de familie, de natiestaat) kapot wil maken. Toen honderdduizenden Roemenen in februari van dit jaar spontaan de straat op gingen tegen corruptie, verkondigde een tv-zender dat Soros ze allemaal had betaald: de demonstranten én hun honden.

Het wetsvoorstel kan desastreus uitpakken voor ngo’s die actief zijn op gevoelige thema’s, zegt Nicoleta Andreescu, directeur van Apador-Ch, de Roemeense pendant van het Helsinki Comité. ‘Denk aan ngo’s die zich inzetten voor geestelijk beperkten, aidspatiënten en lhbt’ers. Hun donateurs blijven liever anoniem, uit angst voor represailles.’ Haar eigen organisatie maakt er geen geheim van dat ze de voorbije twee jaar zo’n 60 duizend euro van de Open Society Foundation ontving.

In de ogen van Soros gebruikt de Hongaarse regering de ‘bewust misleidende’ campagne om kiezers af te leiden van belangrijkere zaken

Eind oktober gaf Orbán de Hongaarse inlichtingen- en veiligheidsdiensten opdracht onderzoek te doen naar de ‘netwerken’ van Soros. Volgens hem gedragen die zich ‘zoals agenten van Sovjet-agitprop vroeger. Als oude raspaardjes herkennen wij ze aan hun geur.’ Veel van de aantijgingen aan het adres van Soros hebben een antisemitische bijklank.

In een interview met de Financial Times verklaarde Soros maandag dat hij de constante verdachtmakingen niet langer kon negeren. In zijn ogen gebruikt de Hongaarse regering de ‘bewust misleidende’ campagne om kiezers af te leiden van belangrijkere zaken, zoals de relatief zwakke staat van het onderwijs en de zorg.

Premier Orbán noemde hij ‘de leider van een maffiastaat’, waarschijnlijk doelend op de wijze waarop Orbáns Fidesz-partij alle geledingen van de maatschappij is gaan domineren. Soros noemt het hoog tijd dat Europese regeringen strenger gaan toezien op de rechtsstaat in Hongarije en de krimpende ruimte voor maatschappelijke organisaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.