Mladic veroordeeld tot levenslang voor genocide Srebrenica

De ‘slager van Srebrenica’ is door het Joegoslavië-tribunaal schuldig bevonden aan volkerenmoord in en rond Srebrenica.

Huib de Zeeuw

22 november 2017 om 11:55

Ratko Mladic tijdens het uitspreken van het vonnis van het Joegoslavië-tribunaal.

Foto

De voormalig Bosnisch-Servische opperbevelhebber Ratko Mladic is door het Internationale Joegoslavië-tribunaal schuldig bevonden aan genocide in en rond Srebrenica tijdens de burgeroorlog van 1992 tot 1995. Het Hof acht de 75-jarige Mladic ook schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. In andere dorpen in Bosnië is Mladic veroordeeld voor samenzwering tot genocide.

De advocaten hadden gevraagd om uitstel van het vonnis omdat de oud-generaal ziek is. Mladic was wel aanwezig bij het voorlezen van het vonnis en leek bij aanvang van zijn vonnis niet onder de indruk. De oorlogsmisdadiger stak zijn duim op naar de aanwezigen.

Vlak voor het uitspreken van het vonnis vroeg Mladic om een korte pauze om het toilet te bezoeken. Het proces werd pas na veertig minuten voortgezet nadat er een hoge bloeddruk was gemeten. Reden voor zijn advocaat om te vragen om een schorsing, nadat dit werd afgewezen door de rechters begon Mladic hard te protesteren waarna hij werd verwijderd uit de rechtszaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.