Miljoenenfraude nekt Oekraïense belastingchef

Voor het eerst is in Oekraïne, waar corruptie troef is, een ‘grote vis’ opgepakt: de 38-jarige belastingdirecteur Roman Nasirov. Ingesnoerd op een brancard en gewikkeld in een geruite wollen deken, werd Roman Nasirov vorige week een ambulance in gehesen. Even tevoren had de directeur van de Oekraïense belastingdienst te horen gekregen dat hij wordt verdacht van het verduisteren van 2 miljard hryvna (70 miljoen euro). Die mededeling werd hem bijna fataal: artsen constateerden een hartaanval.

Volgens het anticorruptiebureau van de Oekraïense openbaar aanklager is de 38-jarige Nasirov betrokken bij een groot corruptieschandaal rond de oligarch en oud-parlementariër Oleksandr Onisjtsjenko. Die ontvluchtte vorig jaar het land na verdenkingen dat hij honderd miljoen zou hebben verduisterd in de gassector. Volgens de openbaar aanklager zou Nasirov Onisjtsjenko hebben geholpen met dubieuze gascontracten en zo de belastingen voor tientallen miljoenen hebben getild.

Ondanks zijn beroerde gezondheidstoestand werd Nasirov op een brancard voorgeleid in de rechtbank. Daar hield hij vol, inmiddels rechtop gezeten, niets met corruptie te maken te hebben. Ook ontkende hij een hartaanval te hebben gehad. Na een maar liefst veertien uur durend verhoor, veroordeelde de rechter hem op dinsdag tot zestig dagen voorlopige hechtenis wegens ‘ambtsmisbruik leidend tot ernstige financiële verliezen’. Hij kan vrijkomen op een borgtocht van 3,7 miljoen euro, maar omdat de aanklagers vrezen dat hij, net als Onisjtsjenko, zal proberen te vluchten, namen ze voor de zekerheid zijn paspoort in (Overigens beschikt hij over drie paspoorten: een Oekraïens, Brits en een Hongaars paspoort).

Hoewel Oekraïeners op het gebied van corruptie wel wat gewend zijn, zorgde de zaak de afgelopen dagen voor grote opschudding en veel media-aandacht. Want hoewel weinig Oekraïense ambtenaren zich kunnen beroepen op schone handen, gebeurt het niet vaak dat zo’n hoge official wordt aangepakt. „Eerder zijn ambtenaren opgepakt, maar dit is de eerste grote vis die we te pakken hebben en gelukkig is deze van de belastingdienst”, zei Darja Kalenjoek van een lokale anticorruptie-ngo tegen de zender Hromadske. Volgens Kalenjoek fungeert de Oekraïense belastingdienst al jaren als witwasmachine voor zwart geld.

De belastingbaas ligt al sinds zijn aantreden in 2015 onder vuur. Zo zou hij belastingbetalers onder druk zetten, een woning in Londen niet hebben gedeclareerd en zonder toestemming de inauguratie van Trump hebben bijgewoond. Hij maakte het zo bont dat niet alleen activisten , maar zelfs de minister van Financiën zich over hem beklaagde. Zijn partij, Blok Petro Porosjenko, wilde niet reageren op de zaak. Nasirov zelf is woedend over zijn aanhouding die hij „politiek gemotiveerd noemde. Hij wil een klacht indienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.