Lezing: divided memories in a united Europe. The case of the Gdańsk Museum of the Second World War

Op 16 mei 2019 hielt Paweł Machcewicz een lezing in Spui25 in Amsterdam. Pawel is oprichter en voormalig directeur van het Museum voor de Tweede Wereldoorlog in Gdansk, dat het bezoeken meer dan waard is. Hij vertelde over de verschillende manieren waarop de Tweede Werle3doorlog wordt herinnerd in Oost- en West-Europa en de spagaat die hij heeft ervaren na het aan de macht komen van PiS in 2015.

Onder de vleugels van -destijds premier- Donald Tusk is Paweł Machcewicz in 2006 begonnen met de bouw- en inrichting van een museum over de Tweede Wereldoorlog. Uitgangspunt is hierbij het verhaal te vertellen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog vanuit een Oost-Europees internationaal standpunt met de focus op de gevolgen voor de bevolking van Europa.

Met het aantreden van de nationalistische PiS regering in 2015 is het werk aan het museum veel moeilijker geworden. De nieuwe regering is vrij snel begonnen met het (juridisch) tegenwerken van het museum.
Paweł Machcewicz heeft met veel (internationale) steun de totale sluiting van het museum -nog voor het geopend was- kunnen voorkomen en zijn team heeft een indrukwekkend gebouw neergezet met een bijzonder gebalanceerde tentoonstelling. Nog vlak voor hij werd ontslagen in 2017.

Reden van ontslag: een technische. Werkelijke reden: het museum is niet Pools-nationalistisch genoeg.
Gelukkig heeft de nieuwe directeur het overgrote gedeelte van de tentoonstelling (nog) intact gelaten.

Een grote wijziging is echter direct door de nieuwe directie doorgevoerd: een nieuwe film waar je tegenaan loopt als je de tentoonstelling verlaat.

Hier de orginele film: https://youtu.be/YrjgmqiyS40

En hier de huidige film: https://youtu.be/Q88AkN1hNYM

Het museum is ondanks de ‘nationalistische overname’ nog zeer de moeite waard en een van de hoogtepunten van een bezoek aan Gdansk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.