Jaroslaw blijft Polen nog wel even modelleren naar zijn eigen ideaal.

Jaroslaw Kaczynski is in naam slechts gewoon parlementslid van regeringspartij PiS, maar niemand in Polen twijfelt eraan, dat hij degene is die de koers van het land bepaald. Hij heeft nauw overleg met de Poolse president Andrzej Duda en zijn premier Beata Sydlo. De regering heeft een meerderheid in het parlement. Met deze meerderheid worden conservatieve wetten in noodtempo doorgevoerd. Sommige wetten halen de eindstreep niet -zoals de abortuswet en de mediawet- maar de stroom van conservatief nationalistisch beleid is er niet minder om. Dit tot luidkeels ongenoegen van de oppositie en de EU.

Is dat zo erg? Tenslotte heeft een kleine meerderheid van de Polen (51 procent) voor deze regering gestemd. De vorige  -liberale- regering was impopulair en werd achtervolgd door schandalen. Daar heeft de Poolse kiezer mee afgerekend. Polen er een conservatieve nationalistische regering voor teruggekregen. Deze nieuwe regering heeft kinderbijslag ingevoerd, het minimumloon verhoogd en de pensioenleeftijd verlaagd ,wat door veel Polen gewaardeerd wordt. Wat is dan het probleem? De regering voert niet alleen nieuwe conservatieve wetten in; ze past de spelregels van de democratie aan zodat die in hoog tempo om zeep geholpen wordt.

Constitutioneel Hof

Polen heeft een constitutioneel hof, dat de wetten toets aan de grondwet. Wetten die in strijd zijn met de grondwet kunnen door dit hof vernietigd worden. PiS weet, dat een groot deel van haar wetten niet strookt met de grondwet. En aangezien ze geen twee derde meerderheid in het parlement heeft zoals FIDEZ in Hongarije, moet er een andere manier gevonden worden om het Constitutioneel hof vleugellam te maken. Dat lukt met eindeloze vertragingstactieken over benoemingen van nieuwe rechters. En door de procedures waarlangs het hof moet werken zo aan te passen, dat het Hof onwerkbaar wordt. Dat kan met een gewone meerderheid in de Sejm.

Corruptie

In vorige regeringen kwam corruptie en vriendjespolitiek voor. Ook vorige regeringen overtraden de wet en werden dan teruggefloten of afgestraft door de kiezers. Deze regering wil de regels van de rechtstaat aanpassen om zo meer macht te krijgen. Zo wordt Polen niet alleen conservatiever maar vooral een steeds minder democratisch land. En dat is niet alleen slecht voor diegenen die niet op PiS hebben gestemd, maar uiteindelijk slecht voor alle Polen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.