Griekenland kan vluchtelingenstroom niet meer aan

Griekenland wordt meer en meer het vluchtelingenopvangkamp voor Europa nu omringende landen (Macedonië, Bulgarije) en EU-lidstaten als Slovenië en Oostenrijk hun grenzen bijna hermetisch afsluiten voor migranten. Volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties staat de EU ‘aan de vooravond van een humanitaire ramp die ze zelf heeft veroorzaakt’.

De eerste twee maanden van dit jaar kwamen er ruim 120 duizend migranten Griekenland binnen via Turkije. Dat is dertig keer zoveel als vorig jaar in dezelfde periode (de Volkskrant 2 april 2016). Hoeveel vluchtelingen ging de EU vorig jaar ook al weer herverdelen over de lidstaten? Precies: evenveel aks er nu in twee maanden in Griekenland zijn bijgekomen. Zolang erin Syrië en Irak een burgeroorlog woedt, zal de stroom vluchtelingen niet afnemen. Het gedeeltelijke staakt-het-vuren in Syrië zal daar weinig verandering in brengen.
Griekenland heeft zelf een noodlijdende economie en staat praktisch onder curatele van haar geldschieters. EU noodhulp voor Griekenland is dan ook hard nodig. Griekenland verdient in mijn ogen alle hulp en respect voor het opvangen van zoveel vluchtelingen onder moeilijke omstandigheden. En een plekje in de schuldhulpverlening…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.