Een beetje corruptie moet kunnen, vindt Roemeense regering

De Roemeense regering heeft gisteravond een noodwet naar het parlement gestuurd waarin de straf wordt kwijtgescholden in kleinere corruptiegevallen. De maatregel is genomen om iets te doen aan de overbevolking in de gevangenissen. In het land wordt al dagenlang gedemonstreerd tegen het plan. Gisteravond laat gingen ook weer duizenden mensen de straat op die de sociaal-democratische regering als een rode plaag omschreven. Sommigen verweten de minister van justitie dat hij als een dief in de nacht te werk was gegaan. Ook vanavond waren er weer verschilende demonstraties.

“Bestrijding corruptie irrelevant”

In de wet staat dat de straf wordt kwijtgescholden in corruptiezaken waarmee minder dan 200.000 lei is gemoeid, ongeveer 45.000 euro. Het hoofd van het Roemeense anti-corruptiebureau, Laura Kovesi, zei dat de regering met deze maatregel de strijd tegen de corruptie irrelevant heeft verklaard. Voor haar werk is ze door de Europese Unie en Amerika geprezen. Door de wet wordt crimineel en immoreel gedrag van ambtenaren aangemoedigd, verklaarde Kovesi.

President Iohannis, wiens macht is beperkt, spreekt van een dag van rouw voor het recht. “Vanaf vandaag is het mijn missie om het recht te herstellen en de corruptie te bestrijden”, zei de president (nos)oe corrupt is Roemenië eigenlijk?.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.