De trieste balans van het ‘bevroren’ conflict in Donbass.

Over het verloop van de burgeroorlog in Oost-Oekraine hoor je in Nederland relatief weinig. Het gaat vooral over de gevolgen van het referendum. Er vallen nog dagelijks slachtoffer is de Donbass.

Er zijn volgens de Verenigde Naties inmiddels 9.733 mensen om het leven gekomen tijdens het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne. Ook zijn er 22.720 gewonden geteld. Dat blijkt uit een rapportage van de Verenigde Naties over de mensenrechtensituatie in de Donbas van half augustus tot half november. In het rapport wordt ook melding gemaakt van 164 burgerslachtoffers – doden en gewonden in deze drie maanden.

De cijfers hebben zowel betrekking op Oekraïense soldaten, pro-Russische rebellen en burgers aan weerszijden van de frontlijn. Eergisteren maakte het Oekraïense leger bekend dat inmiddels 3.046 soldaten zijn gesneuveld en 10.753 soldaten verwondingen hebben opgelopen.

Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties gaat uit van meer dan 2.000 burgerslachtoffers sinds het begin van het conflict. Daarbij zijn ook de 298 passagiers en bemanningsleden van vlucht MH17 inbegrepen. Het aantal gewonde burgers moet volgens de VN ergens tussen de 6.000 en 7.000 liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.