De strijd verhardt: harde woorden van Duda nabij Auschwitz.

De presidentsverkiezingen van zondag worden spannend. De peilingen voorspellen een nek aan nek race.


https://www.youtube.com/watch?v=1-_-c5sGO-k


Andrzej Duda in Wieliczka ging, naast het vermelden van zijn verdiensten en de regering, nog een stap verder in het proberen nieuwe kiezers te overtuigen. De president sprak over “etnische groepen”, en was van mening dat “geen speciale voorrechten mogen worden toegekend”.

– Er zijn veel verschillende angsten dat we alle buitenlandse claims die voortvloeien uit wetten die zelfs in onze geallieerde landen zijn aangenomen, zullen behandelen, maar ik wil duidelijk zeggen dat, als advocaat en als politicus, dames en heren, er bij ons geen wetgeving van kracht is die in het buitenland is aangenomen ! – zij Andrzej Duda in Wieliczka.

– Ik ga geen constructies opnemen in de Poolse wet die een etnische groep aanvullende rechten of voordelen toekent boven andere etnische groepen op een ongerechtvaardigde manier. Dit strookt niet met de Poolse grondwet. –

Duda zei dit 60 km van het vernietigingskamp nazi-Auschwitz-Birkenau en op 15 km van Kazimierz in Krakau – de voormalige Joodse wijk. En de president verwees tijdens zijn toespraak rechtstreeks naar de joden.

– Als iemand compensatie verwacht, omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog vreselijke dingen zijn gebeurd, dan moet je kijken naar wie de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt en je claims daarop richten. Dat is zeker gerechtvaardigd – aldus Duda.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.