De spanning stijgt: zondag presidentsverkiezingen in Polen

Zondag zijn de presidentverkiezingen in Polen. Vorige maand leek zittend president Duda nog zeker van de overwinning -misschien was een tweede ronde zelfs niet nodig- maar nu ziet het er minder goed uit voor Duda: Trzaskowski doet het steeds beter in de peilingen.

Stond Duda half april nog op 57% van de stemmen, nu is hij terug op 42%. Teaskowski staat op 29%. De conservatieve retoriek van de afgelopen weken heeft Duda geen nieuwe kiezers opgeleverd. Zijn uitspraak, dat de LHBT religie erger is dan het communisme doet het misschien goed bij zijn traditionele achterban: meer gematigde kiezers gaat hij er niet mee winnen.

Ook al staat Duda kandidaad als een onafhankelijke kandidaad, deze uitspraak bevestigd zijn conservatieve agenda in lijn met de PiS.

Nu de overwinning onzeker is geworden is Duda op staatsbezoek bij Trump. Deze heeft beloofd meer Amerikaanse troepen in Polen te stationeren. Polen voldoet dan ook aan de voorwaarde, dat 2% van het BBP moet worden besteed aan Defensie. Duda hoopt, dat de veiligheidskaart en zijn staatsmanschap hem de nodige stemmen op gaan leveren zondag.

De reportage van de NOS is heel verhelderend

Promotiefilmpje Rafal Traskowski

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.