De CEU bestaat 25 jaar en ligt onder vuur…

De Central European University in Budapest bestaat dit jaar 25 jaar. Tijd voor een feestje is er niet, want deze onderwijsinstelling wordt met sluiting bedreigd door een nieuwe wet. Die wet lijkt  speciaal gericht tegen de CEU en haar medefinancier Soros. Maar heeft Orbán desondanks een punt? Ja en nee.Wat bijzonder is aan de CEU, is dat het twee diploma’s afgeeft: een Hongaars en een Amerikaans diploma. Dat laatste zou volgens de nieuwe wet niet mogen, mits de universiteit een moederinstelling heeft in de VS maar dat is nu (nog?) niet het geval. Volgens de Hongaarse wet zou CEU alleen Hongaarse diploma’s mogen verstrekken. Op deze wijze discrimineert het ten opzichte van  andere Hongaarse universiteiten die uiteraard alleen een Hongaarse diploma verstrekken. De sleutel van het conflict ligt dus in de Verenigde Staten. Als daar een moederuniversiteit wordt opgericht voor de CEU dan kan CEU onder dezelfde voorwaarden blijven functioneren.

De CEU is overigens geen topuniversiteit maar bivakkeert in de middenmoot. De CEU komt niet voor in de verschillende rankings bij de eerste 300 universiteiten. Het is ook niet zo, dat Soros de CEU volledig financiert. De Hongaarse staat heeft bijvoorbeeld begin negentig  de gebouwen beschikbaar gesteld en ook vaak geld in de CEU gepompt.

Op de achtergrond van het CEU conflict speelt een ander principieel conflict tussen Soros en Orbán. Soros is voor een wereld zonder grenzen, Orbán wil soevereiniteit, controle over grenzen. Orbán heeft de macht stevig in handen en Hongarije is niet bepaald het toonbeeld van een democratie. De demonstranten zijn daarom uit op een kleurenrevolutie uit in Hongarije en grijpen de CEU hiervoor aan. Maar Orbán geniet een ruimte parlementaire meerderheid en een brede steun onder de bevolking, dus naar verwachting zal dat niet gaan lukken.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.