Brexit?

Het gaat erom spannen: verlaat Groot-Brittannië de Europese Unie of blijft ze binnen boord? Morgen is de grote dag.

Relevant voor Oost-Europa? zeker. Zo relevant, dat de Hongaarse premier Orban -toch niet direct een warm voorstander van de Europese Unie- in een advertentie de Britten vraagt te blijven.

Immigratie is een hoofdthema in de campagne voor de Brexit. Er is sprake van een grote instroom van migranten uit Oost-Europa naar Groot-Brittannië. Polen, Hongaren, Roemenen zijn en masse naar Groot Brittannië getrokken in veel grotere mate dan de regering van te voren had aangegeven. Het is een issue, dat het debat op scherp heeft gezet en tot de dood van parlementslid Jo Cox heeft geleid. Als Groot Brittannië de EU verlaat, krijgt het weer de controle over de eigen buitengrenzen voor wat betreft de migratie binnen EU landen. Op termijn.

Een ander thema is de afdracht van Groot- Brittannië aan de EU. Deze is -met dank aan Thatcher ‘I want my money back’ relatief gezien al een stuk lager dan andere grote EU landen. Maar economische vooruitzichten zouden volgens de Brexiteers op de lange termijn gunstig zijn. Volgens de Remainers slaat de recessie ongenadig hard toe. Volgens mij kan niemand er werkelijk een adequate inschatting van maken zeker niet voor de lange termijn. Ik zie niet direct waarom Groot-Brittannië in haar eentje het economisch structureel beter zou doen buiten de EU, maar goed: ik weet het net zo min.

Het gaat naar mijn idee over een dieper liggende zaak: het gevoel van verlies aan soevereiniteit. Door de EU kan Groot-Brittannië niet zichzelf zijn. Brussel bepaald te veel. Dit eurosceptische gevoel leeft sterk op het eiland en morgen weten we hoe sterk. Oproepen en adviezen van buitenlandse regeringsleiders bevestigen dit gevoel alleen maar.

Hoe dan ook: De EU functioneert niet goed. De halfbakken constructie die de EU is loopt tegen haar grenzen aan. Dat maakt dit referendum duidelijk, zelfs al blijven de Britten lid. Na dit referendum hoop ik op een discussie over een betere structuur voor de EU, democratischer vooral. Maar dat zou zo maar ten koste kunnen gaan van de nationale soevereiniteit.

Wat minder belicht is het geopolitiek aspect van een mogelijke Brexit. Natuurlijk blijft de kernmacht Groot-Brittannië lid van de NAVO, maar voor de buitenwereld komen er toch scheuren in het machtsblok Europa. Poetin ziet geen wezenlijk verschil tussen EU en NAVO en IS waarschijnlijk ook niet. Een Brexit toont onze verdeeldheid, daar waar we alleen gezamenlijk de problemen het hoofd kunnen bieden. Hopelijk.

Ik hoop op vurig op een Bremain. Zeker als we de EU nog verder willen hervormen en democratiseren hebben we de soms koppige Britten hard nodig. Maar hè: een stemadvies geef ik als Nederlands staatsburger natuurlijk niet, dat werkt alleen maar averechts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.