Brexit: einde van het Verenigd Koninkrijk?

De Britten gaan de EU verlaten. 51,9% stemde voor een Brexit. Spannend voor Groot-Brittannië en jammer voor de EU. Zal Schotland nu voor een Brexit gaan? En het EU lidmaatschap aanvragen? Misschien samen met Gibraltar…

Verscheurd Koninkrijk

Het referendum heeft het land tot op het bod verdeeld. De kloof loopt door de verschillende delen van het land, door de generaties langs geloofsovertuigingen en door politieke partijen. Londen, Schotland, Katholiek Ulster en Gibraltar wil blijven, Engeland, Wales en Protestant Ulster wil vertrekken uit de EU. Jongeren willen graag blijven en ouderen hebben overwegend ‘Leave’ gestemd. De conservatieve partij is al net zo verscheurd als het land zelf, ze heeft geen leider meer na het opstappen van Cameron. De logische opvolger van het willende Brexit kamp Jhonson is op Shakespeareaanse wijze pootje gelicht door zijn eigen bondgenoot Gove, die vervolgens allebei geen premier zullen worden. Bij Labour is al niet veel beter. Oh, ja Nigel Farage, de leider van UKIP, gaat meer tijd aan zijn privéleven besteden. Schotland wil graag een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Een mooie datum daarvoor is 1 mei 2017, 310 jaar na de Unie van Engeland en Schotland, de basis van het Verenigd Koninkrijk. De vrede in Noord-Ierland loopt gevaar. De pacificatie met EU bemiddeling en -geld wordt ondermijnd door een split langs religieuze lijnen. Komt er straks een unie met de Republiek? Blijft Ulster (gedeeltelijk) bij euh… Engeland en Wales?

Natuurlijk loopt de economie ook een flinke deuk op: de koersen dalen, de Kredietwaardigheid daalt en het Engelse Pond zakt weg. Een recessie is al voorspeld. Maar dat was juist onderdeel van ‘project fear’ van de Remain campagne:blijf bij de EU anders loopt het slecht af.  So far, so good.

Vergiftigd klimaat

De campagne naar de Brexit heeft het klimaat in het land geen goed gedaan. Belangrijk thema is de grote instroom van arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Het gevoel is, dat deze stroom migranten de Engelse arbeidsmarkt onder druk zet. En dat klopt ook wel. Anders dan in Nederland is er geen overgangsperiode geweest waarin arbeidsmigratie uit Oost-Europa naar Groot-Brittannië werd ingeperkt. Er zijn veel meer mensen uit Oost-Europa naar Groot-Brittannië gekomen dan vooraf was voorspeld door de regering. Het debat was gericht tegen deze migranten en dat heeft een explosief klimaat gecreëerd. In dat klimaat worden migranten gesommeerd naar huis te gaan en wordt een parlementslid vermoord…

Geloofwaardigheid

De EU ministers houden voorlopig het hooft koel en wachten af tot de mist op het Kanaal is opgetrokken. De neiging is om Groot-Brittannië geen fluwelen scheiding te gunnen uit gevoelens van wraak en rancune. Dat is logisch, ook vanwege de binnenlandse electorale moeilijkheden die de EU landen vaak zelf hebben. In heel veel andere lidstaten is er een stroming die uit de EU wil. De Brexit maakt de noodzaak tot hervormingen pijnlijk zichtbaar. Maar welke kant moet het op? Naar een ‘ever closer union?’ Daar hebben de Britten net ‘nee’ tegen gezegd. Een eerste -symbolische- hervorming zou wat mij betreft zijn om het verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg af te schaffen: dat zet onnodig kwaad bloed.

Wat nu wel duidelijk is, is dat onoprechte verhalen van politici niet meer worden geloofd door de kiezers. Jarenlang tegen de EU aanschoppen en dan pleiten voor blijven? Kiezers geloven het niet. Zonnige vergezichten over trotse onafhankelijke naties in splendid isolation? Blijkt ook een wassen neus. Maar het gaat ook op voor de rest van de EU: erken de problemen en wees eerlijk over de problemen die we samen moeten oplossen.En wat de EU kan en niet kan. De EU als nieuwe EUSSR? Dan dicht je de EU krachten toe die ze bij lange na niet bezit. Maar meer democratische controle is echt geen overbodige luxe. Legitimiteit is cruciaal voor het goed gaan functioneren van de EU. Anders volgen er vast nog meer exit referenda.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.