B-kwaliteit voor Oost-Europa

Dit is een steeds terugkomende grief van landen in Oost-Europa. Het laat zien, dat na 25 jaar er nog steeds een gevoel van tweedeling is in Europa tussen west en oost: in het keukenkastje. Slowakije is het meer dan zat en praat vandaag met drie andere landen in Oost-Europa (de Visegrad-4) over de kwaliteit van de spullen die ze uit andere EU-landen krijgen. Dat is B-keus en spul van mindere kwaliteit dan in de rijkere landen wordt verkocht, zeggen ze.

Zelf klaagt Slowakije al tijden over te weinig vis in de vissticks. Hongarije zegt dat de chocoladepasta en wafels die het land geleverd krijgt van veel mindere kwaliteit zijn dan die in Oostenrijk. Let wel: het gaat om producten van hetzelfde merk en in dezelfde verpakking, zeggen de Oost-Europeanen. De klacht is niet nieuw, maar het is nu tijd voor actie, zei de Slowaakse premier Robert Fico tegen de BBC. Hij gaat praten met Hongarije, Tsjechië en Polen over een gezamenlijke strategie. Volgende week volgt een gesprek met voorzitter Juncker van de Europese Commissie.

Boycot

Als de landen geen toezeggingen krijgen over betere kwaliteit van hun vissticks en chocopasta, kon het weleens komen tot een burgerinitiatief waarvoor Fico met gemak een miljoen handtekeningen bij elkaar denkt te kunnen krijgen. In het ergste geval kunnen de gedupeerde landen producten uit andere Europese landen gaan boycotten. In maart werd in Duitse media ook al geklaagd over minderwaardige producten. Slowaken en Tsjechen in de grensgebieden deden hun boodschappen liever in Oostenrijk en Duitsland, omdat ze daar betere yoghurt, boter, salami en waspoeder konden krijgen.

Boterhamworst

De keuringsdiensten in de landen onderschrijven de klachten van klanten. Zo bleek in Slowakije niet alleen dat er minder vis in de vissticks zat dan in die van hetzelfde merk in Duitsland, ook wasverzachters en koffie zijn er van mindere kwaliteit. In Tsjechië gaat het ook over icetea en boterhamworst. Hier en daar wordt geklaagd over economische discriminatie en zelfs over voedselracisme. Zover wilde een Tsjechische vrouw tegen de BBC niet gaan. “Wel denk ik soms dat wij voor fabrikanten de vuilnisbak zijn. Wat er overblijft, sturen ze naar Tsjechië.”

Smaak van het land

Voedselfabrikanten zeggen dat de klachten en onderzoeken van de keuringsdiensten niet deugen en dat er niets aan de hand is. Anderen erkennen dat er verschillen zijn, maar zeggen erbij dat dat komt doordat producten zijn aangepast aan de smaak van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.