Afgelopen maandag ging ik naar de bank…

…en kreeg geen lening. Waarom niet? Ik ben een te groot risico voor de bank: met het geleende geld moet ik namelijk de rente van eerdere leningen afbetalen. Dat zag de bank niet zo zitten. Misschien kon ik eerst nog wat van mijn bezittingen verkopen? Helaas: dat had ik vorig jaar al gedaan.
Ik zou eigenlijk failliet moeten zijn.

Lening voor aflossing van krediet

Maandag kreeg Griekenland een lening van 7 miljard Euro aan noodhulp om de rente op uitstaande leningen af te lossen. Daar zit ‘m het probleem: die 7 miljard -veel geld, niet waar- verdampt ten opzichte van de 333 miljard schuld die Griekenland heeft uitstaan. In totaal is tot nu toe 215,5 miljard Euro uitgeleend aan Griekenland en zit er nog voor 56,3 miljard in het vat. Dat is een investering van 20.000 euro per inwoner. Als al dat geld daadwerkelijk in de economie was geïnvesteerd zou het nu toch beter moeten gaan, toch?  Euh….nee, helaas. De economie is de afgelopen jaren met 25 procent gekrompen -de grootste krimp van een economie in vredestijd ooit. De schuld per inwoner is juist opgelopen tot ruim 30.000 Euro, ondanks -of dankzij- de harde sanering die de Trojka sinds 2010 doorvoerde. Zeven jaar en 215,5 miljard Euro verder is Griekenland technisch nog steeds failliet.

Bail-out

Het geld is helemaal niet in de Griekse economie geïnvesteerd. De Griekse economie is juist keihard gesaneerd door de trojka. Niks hulp. Waar is dat geld dan naar toe gegaan? Via de Griekse schatkist zijn de West-Europese banken opnieuw gered. Met name Franse en Duitse  (maar ook Nederlandse) banken hebben grote bedragen geleend aan Griekenland. Na de kredietcrisis van 2008 was in 2010 een tweede Bail-out politiek onverkoopbaar voor de belastingbetaler. Daarom wordt Griekenland sinds 2010 de duimschroeven aangedraaid. Het geld dat aan Griekenland wordt overgemaakt, maakt een symbolisch rondje rond de Acropolis en vloeit dan terug naar West-Europese banken.

Valt Griekenland dan niks te verwijten? Natuurlijk wel: creatief boekhoudend de Euro inrommelen, fraude van haar voormalige regeringen, belastingontduiking van de elite, zwakke belastingmoraal: allemaal waar. Netto resultaat: de gewone Griek betaald de prijs. Hij werkt wel degelijk lange dagen voor weinig geld, wat minister Dijselbloem ook beweerd -als er werk is tenminste.

Kwijtschelden

De enige structurele oplossing is het kwijtschelden van de Griekse schulden en het land opnieuw laten beginnen. Alweer, ja. De 10 miljoen inwoners van deze kleine economie kunnen de lasten nooit en te nimmer dragen. Zelfs het IMF -toch echt geen charitatieve instelling- vindt de schuld onhoudbaar.  Het huidige beleid is uitzichtloos: als bezuinigingen na zeven jaar alleen maar meer ellende heeft gebracht is bewezen dat het niet werkt. Elke seconde stijgt de schuld met 573 Euro (de schuld bedraagt nu 185% van het BBP).

Dus: toon echte solidariteit en verlos Griekenland van deze onhoudbare schuldenlast. Liefst vandaag nog: elke dag komt er namelijk 47.507.200 Euro aan schuld bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.