Categorieën
Uncategorized

De Poolse verkiezingen zijn toch nog verrassend geëindigd

Vorige week zondag gingen de Polen naar de stembus voor een nieuw parlement (Sejm) en een nieuwe Senaat. Gedoodverfde winnaar PiS won inderdaad een absolute meerderheid met 135 zetels, zoals voorspeld.

Maar Kasinski was niet tevreden: in de senaat won hij met 48 zetels net geen meerderheid. Bovendien voelt de PiS de hete adem van een nieuwe extreem-rechtse partij die met 11 zetels op de rechterflank naast de PiS is verschenen. De oppositie is daarnaast weer terug van weggeweest. Naast Burgerplatform (134 zetels) is er een linkse coalitie van samenwerkende oppositiepartijen (49 zetels) en zijn de voormalig communisten met 30 zetels terug in het parlement, klaar voor de oppositie.

PiS heeft de macht, maar niet meer de almacht. Het worden opnieuw interessante tijden. Lees hier een interessante analyse van Politico.

Door Martijn Verveer

Welkom op Over Oost-Europa, kennisplatform voor informatie, opinie, bemiddeling en advies over Oost-Europa.
Graag contact opnemen via info@overoosteuropa.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.