Het gebeurt niet vaak dat een Nederlandse ceo tegen de regering van het land waar hij werkt demonstreert. Steven van Groningen, topman van de Raiffeisen Bank in Roemenië, deed het afgelopen week wel. En dat heeft hij geweten.
Maand: februari 2017
De Roemeense regering heeft gisteravond een noodwet naar het parlement gestuurd waarin de straf wordt kwijtgescholden in kleinere corruptiegevallen. De maatregel is genomen om iets te doen aan de overbevolking in de gevangenissen. In het land wordt al dagenlang gedemonstreerd tegen het plan. Gisteravond laat gingen ook weer duizenden mensen de straat op die de sociaal-democratische regering als een rode plaag omschreven. Sommigen verweten de minister van justitie dat hij als een dief in de nacht te werk was gegaan. Ook vanavond waren er weer verschilende demonstraties.
EU-president Tusk veroordeelt de eerste beleidsdaden van de Amerikaanse president Trump als een bedreiging van de Europese Unie. Tusk plaatst ‘de verontrustende verklaringen’ uit Washington op een lijn met het agressieve beleid van Rusland en China, de terreur door IS en het geweld in het Midden-Oosten en Afrika.
Strijd in Oost-Oekraine laait op
In het oosten van Oekraïne zijn doden en gewonden gevallen bij nieuwe, hevige confrontaties tussen de Oekraïense strijdkrachten en door Rusland gesteunde separatisten. Beide zijden bestoken elkaar sinds zaterdagavond met zwaar geschut, vooral bij het plaatsje Avdiivka, iets ten noorden van Donetsk. Het zijn de zwaarste gevechten sinds maanden.Volgens de autoriteiten in de hoofdstad Kiev zijn er aan Oekraïense kant zeven doden en 35 gewonden gevallen. Ook zijn er enkele burgerslachtoffers te betreuren. De separatisten maken aan hun kant melding van zes doden en elf gewonden. De Oekraïense president Porosjenko heeft een bezoek aan Duitsland afgebroken vanweg
e de verslechterde situatie. Volgens het Kremlin is het Oekraïense leger verantwoordelijk voor de nieuwe gevechten. Kiev zou op die manier de aandacht willen afleiden van binnenlandse problemen.
Analyse van het handschrift van de Poolse oud-president Lech Walesa bevestigt dat hij in de jaren 1970-1976 gewerkt heeft voor de geheime politie van het communistische regime in Polen. Hij deed dat voor geld. De beschuldiging van collaboratie met de communisten is niet nieuw, en Walesa heeft steeds ontkend (NOS).