Gastcolumn László Marácz: Koenders betoog over de Europese crisis mist sense of urgency

Onze Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft vrijdag in het AD een opmerkelijk pleidooi gehouden voor hervorming van de Europese Unie. Volgens hem heeft Europa wel degelijk toekomst, maar de Nederlandse minister erkent dat Europa ten midden van geopolitieke problemen op zichzelf is teruggeworpen. Hoewel ik zijn uitgangspunt van Europese samenwerking steun, mist zijn betoog sense of urgency. Hij gaat veel te gemakkelijk voorbij aan de huidige Europese crisis die weleens het einde zou kunnen inluiden van de Unie. Lees verder “Gastcolumn László Marácz: Koenders betoog over de Europese crisis mist sense of urgency”

Gastcollumn László Marácz: Trump beëindigt Koude Oorlog met Rusland.

Door: László Marácz

Terwijl ook in het nieuwe jaar de Europese borrelpraat over het “populisme” in de wereld gewoon doorgaat, legt de Amerikaanse ‘president-elect’ Donald Trump in een hoog tempo de lijnen uit van een nieuwe Amerikaanse buitenlandpolitiek. Het beëindigen van de Koude Oorlog met Rusland is hierbij topprioriteit. Dit beleid zal in Europa ongetwijfeld tot politieke veranderingen leiden.

Het einde van de Koude Oorlog met Rusland

Het steunen van een putsch tegen de democratisch gekozen Oekraïense ex-president Viktor Janoekovitch en het installeren van een corrupt oligarchenregime in Kiev is een van de grootste buitenlandpolitieke blunders geweest van ‘outgoing president’ Barack Obama. De Nobelprijswinnaar voor de vrede gaf zijn goedkeuring aan een roekeloos beleid dat bijna tot een echte oorlog met Rusland leidde. De reactie van Rusland kon niet uitblijven. Rusland is een trots land met een zelfbewuste president Vladimir Poetin – zeker geen loepzuivere democraat – aan het roer. Hij was bereid zichzelf te verdedigen en sloeg hard terug. In een militair-politieke actie die een hoog handboekgehalte had, werd de Krim ingelijfd. Obama, Europa en hun oligarchenkliek in Kiev hadden het nakijken.

Compromis met Rusland

Met de benoeming van de nieuwe Secretary of State, Rex Tillerson heeft Trump aangegeven, dat wat hem betreft de nieuwe Koude Oorlog met Rusland ten einde is. Tillerson, de baas van oliegigant Exxon is door Trump benoemd, omdat hij veel ervaring heeft in het onderhandelen met Rusland. Hoe dat er precies uit zal zien weten we na de inauguratie van de ‘president-elect’ op 20 januari. Een aantal elementen zijn inmiddels wel duidelijk. De sancties tegen Rusland zullen worden opgeheven en een Westers geopolitiek isolement op het Euraziatische continent moet vermeden worden. Door een hernieuwde toenadering tot Rusland wil de VS Rusland losweken uit het illustere bondgenootschap van Rusland-Turkije-Iran-China, dat een serieuze bedreiging is voor de positie van het Westen in de wereld.

Putsch in Boedapest mislukt

De benoeming van Tillerson zal ook een streep zetten onder het beleid van Washington om via geprovoceerde zogeheten “democratische” revoluties regeringen die de steun van hun bevolking hebben maar kritisch zijn over de globalisering ten val te brengen. Dit beleid werd niet alleen in Kiev uitgevoerd. Een telg uit de invloedrijke republikeinse Mack-dynastie, Connie Mack IV heeft recentelijk in de Hongaarse krant Magyar Idök (Hungarian Times) verklaart dat de VS in 2013-2014 geprobeerd heeft om de democratisch gekozen regering van de afvallige Hongaarse premier Viktor Orbán omver te werpen. Wat lukte in Kiev, mislukte echter in Boedapest. Europa gaat op zijn kop onder Trump die juist veel waardering heeft voor de politiek van de Hongaarse premier om Europa te beschermen tegen illegale migratie en terrorisme.

Komt Europa nog voor Oekraïne op?

Onder Trump zal Europa niet meer voor een prikje kunnen meeliften op Amerikaanse veiligheid. De NAVO secretaris-generaal  Jens Stoltenberg -die in kringen van Trump een slechte naam heeft- zal een conflict krijgen met de nieuwe Amerikaanse regering als hij er niet in slaagt om de financiële bijdrage van 2 procent van het BNP bij zijn leden te innen. Pikant blijft wel of en hoe Europa in het licht van Trumps nieuwe buitenlandse beleid in zijn eentje de militaire strijd tegen Rusland en voor een democratisch Oekraïne wil voortzetten. Het waren toch de Europese politici die op het Maidan-plein op zeepkisten de “democratische” revolutie opzweepten en beweerden dat de strijd voor vrijheid zo zijn eigen slachtoffers legitimeert.