Categorieën
Oekraïne

Rechter wijst Krimgoud toe aan Oekraïne

De rechtbank in Amsterdam heeft de kunstschatten uit de Krim, die waren tentoongesteld in het Allard Pierson Museum in Amsterdam, toegewezen aan Oekraïne. Op grond van het Unesco-verdrag moeten de kunstschatten terug naar de soevereine staat die de kunstschatten in bruikleen gaf. Dat was Oekraïne, oordeelt de rechter. Vier musea op de Krim die de kunstwerken in bruikleen gaven eisten de kunstwerken op. De rechter wijst die vordering af, omdat de Krim niet als een soevereine staat kan worden beschouwd. Volgens de rechter heeft Oekraïne rechtmatig zijn cultureel erfgoed opgeëist.

Categorieën
Oekraïne

De trieste balans van het ‘bevroren’ conflict in Donbass.

Over het verloop van de burgeroorlog in Oost-Oekraine hoor je in Nederland relatief weinig. Het gaat vooral over de gevolgen van het referendum. Er vallen nog dagelijks slachtoffer is de Donbass.

Categorieën
Polen

Onafhankelijkheidsdag voor Polen: eenheid is ver te zoeken.

Vandaag is het 11 november,  Onafhankelijkheidsdag in Polen, een nationale feestdag. De Polen vieren het ontstaan van de Poolse republiek aan het einde van de 1ste wereldoorlog, 98 jaar geleden. Tijd voor een feestje, maar niet voor iedereen. Het land is sterk verdeeld tussen linkse en rechts conservatieve partijen. Die laatste vormen de regering. Waar de president Andrzej Duda nog oproept tot verzoening en nationale eenheid, slaat de belangrijkste man achter de schermen van het Poolse politieke toneel –Jarosław Kaczyński.– een heel andere toon aan.

Categorieën
Uncategorized

Omstreden pro-Russische rebellenleider opgeblazen in lift

Categorieën
Uncategorized

Andrzej Wajda (90) overleden

Afgelopen zondag is de Poolse cineast Andrzej Wajda overleden. Hij werd 90 jaar.

Oscarwinnaar Wajda was een van de belangrijkste regisseurs van Polen. Met zijn realistische stijl streed hij voor een open en vrij Polen, zowel gedurende de communistische tijd als daarna. Zie hier een artikel over Wajda.

https://i2.wp.com/www.newsweek.pl/g/crop/1200/645/newsweek/635927927586569105.jpg?w=580

Categorieën
Polen

‘Lesje in nederigheid’: nieuwe abortuswet van tafel.

‘De regering heeft een lesje in nederigheid gehad’ zei minister van onderwijs Jarosław Gowin vandaag. Het voorstel voor een strengere abortuswet gaat van tafel. Dat is een draai van 180 graden in vergelijking met maandag, toen de minister van buitenlandse zaken Witold Waszczykowski nog spottend over de protesterende vrouwen zei: ‘ik gun ze hun plezier’.

De regering heeft het sentiment verkeerd ingeschat. Uit opiniepeilingen blijkt, dat nog maar 11 procent van de Polen de strengere wet steunt. Bijna een derde steunt zelfs verruiming van de  van de huidige strenge wet. Waarschijnlijk veranderd er uiteindelijk niets in de huidige wetgeving.

Categorieën
Polen

Omstreden abortuswet aangenomen in Polen: vrouwen de straat op in het zwart.

De Sejm, (de Poolse Tweede Kamer) heeft de nieuwe strengere omstreden abortuswet goedgekeurd. Daarmee wordt het uitvoeren en ondergaan van abortus onder welke omstandigheid dan ook illegaal met een maximumstraf van 5 jaar. Ook in het geval van medische noodzaak. De huidige abortuswet was al streng, maar deze wet gaat verder. Vandaag kleuren de straten in Polen en daarbuiten zwart: vrouwen gaan vandaag in het zwart de straat op. Of het gaat helpen?

De conservatieve regering lijkt nog altijd veel steun te genieten in Polen, maar dit voorstel is niet zo populair. Het beleid van Recht en Rechtvaardigheid (PiS) leidt tot verdere polarisatie in Polen. Misschien blokkeert de senaat de wet alsnog, of komt ze met verzachtende aanpassingen. Eerdere protesten tegen de regering waren niet zo massaal en vooral ouderen gingen de straat op. Dit protest is breder en leeft onder jongeren.

Later een update over de protesten. Lees hier een artikel over de nieuwe wet en de protesten ertegen.

 

Categorieën
Hongarije

98,2% van de Hongaren stemt tegen herverdeling vluchtelingen.

Gisteren stemden 98,2% van de Hongaren tegen de herverdeling van vluchtelingen waarvan Hongarije er verplicht een kleine 1300 zou moeten opnemen. Dat zijn percentages, die normaal gesproken alleen in dictaturen voorkomen. Dat de opkomst ruim onder de 50% bleef en het referendum daardoor ongeldig is, is voor premier Orban bijzaak: geen verplichte deal over de hoofden van de lidstaten. Maar door de lage opkomst is zijn overwinning in Europa toch niet zo groot. Een groot deel van de Hongaren heeft de stemming geboycot.

Orban heeft er een intensieve nee-campagne opzitten. In deze video krijg je een indruk van de toonzetting van Orban. Die campagne heeft vooral de achterban van Orban bereikt die dus massaal tegen zijn komen stemmen. De boodschap is dat Brussel niet kan of mag beslissen buiten de lidstaten om en dat sentiment leeft nog steeds. Maar de lage opkomst is wel een tegenvaller voor Orban, vooral internationaal.

Categorieën
Polen

Mogelijk vijf jaar cel voor abortus in Polen.

Vijf jaar celstraf voor het ondergaan en het plegen van een abortus. Een wetsvoorstel van die strekking wordt vandaag besproken in het Poolse parlement. Het voorstel is als burgerinitiatief ingebracht, maar wordt gesteund door top van de rechts-conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid. Het zou de toch al strenge abortuswetgeving in Polen nog verder aanscherpen.

Categorieën
Oekraïne

Separatisten roepen eenzijdig staakt-het-vuren af in oost-Oekraïne

Patstelling
In het oosten van Oekraïne is het oorlog. Dagelijks zijn er beschietingen over en weer tussen separatisten en het Oekraïense leger waarbij tot nu toe ruim 9000 doden zijn gevallen en 1,8 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. Het conflict is in een patstelling beland. Ondanks het afgekondigde ‘schoolbestand’ -kinderen zouden veilig aan het nieuwe schooljaar moeten kunnen beginnen- zijn in de eerste twaalf dagen van september al meer Oekraïense soldaten gedood door de rebellen dan in dezelfde periode in augustus.
Staakt-het-vuren
De leiders van de separatisten in Donetsk en Loehansk hebben vanmiddag een nieuw staakt-het-vuren aangekondigd dat in de nacht van woensdag op donderdag in moet gaan.