98,2% van de Hongaren stemt tegen herverdeling vluchtelingen.

Gisteren stemden 98,2% van de Hongaren tegen de herverdeling van vluchtelingen waarvan Hongarije er verplicht een kleine 1300 zou moeten opnemen. Dat zijn percentages, die normaal gesproken alleen in dictaturen voorkomen. Dat de opkomst ruim onder de 50% bleef en het referendum daardoor ongeldig is, is voor premier Orban bijzaak: geen verplichte deal over de hoofden van de lidstaten. Maar door de lage opkomst is zijn overwinning in Europa toch niet zo groot. Een groot deel van de Hongaren heeft de stemming geboycot.

Orban heeft er een intensieve nee-campagne opzitten. In deze video krijg je een indruk van de toonzetting van Orban. Die campagne heeft vooral de achterban van Orban bereikt die dus massaal tegen zijn komen stemmen. De boodschap is dat Brussel niet kan of mag beslissen buiten de lidstaten om en dat sentiment leeft nog steeds. Maar de lage opkomst is wel een tegenvaller voor Orban, vooral internationaal.

Herverdeling

De vrij conservatieve meer nationalistisch georiënteerde Oost-Europese lidstaten hebben met hun relatief homogene bevolking geen trek in de opname van vluchtelingen. Dat massale vluchtelingeninstroom integratieproblemen kan geven is natuurlijk ook waar. In landen als Duitsland en Zweden heeft men daar mee te maken. Die relatieve homogeniteit is overigens het gevolg van een massale gedwongen volksverhuizing aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na de Duitse overgave zijn in  de periode 1945-1948 de nationale minderheden in Oost-Europa verdreven en/of vermoord.

De verplichte herverdeling van vluchtelingen over Europa is sowieso een moeizame opgave en geeft een schijn van controle over de vluchtenigenstroom die er in feite niet is. 1294 immigranten naar de ene lidstaat en 314 naar de andere. En dan? Is het probleem dan opgelost? Ik vrees van niet. Immigranten blijven naar Europa komen zoals het elders in de wereld nog zoveel slechter gaat. Soms mede als gevolg van falend beleid van diezelfde Europese landen.

Legitimatie.

De democratische legitimatie ligt nog altijd bij de lidstaten. Het Europese parlement voelt niet als een directe vertegenwoordiging van de burgers en de Commissie voelt niet als een gekozen regering waarmee we ons kunnen identificeren. Juist door de houtje-touwtje samenwerking binnen de EU is de vertegenwoordigende waarde van de EU instellingen beperkt. Er is nog geen goede oplossing gevonden voor de tussenvorm die de EU op dit moment is: een samenwerkingsverband dat zweeft tussen intergouvernementeel en supranationale eenheid.

Door de uittreding van Groot-Brittannië uit de EU en de tegenstribbelende Visegradlanden zal er niet snel een federaal Europa komen. Misschien is dat ook niet zo slecht. Maar het ambitieniveau in de Europese samenwerking gaat dan wel omlaag. Het aanmodderen blijft en daarmee blijft ook de onvrede over de EU bestaan, wat ze ook doet. Zolang we ons niet direct en democratisch vertegenwoordigd voelen in Brussel blijft het makkelijk schelden op Brussel. Terwijl het beleid van de nationale staten alles behalve zaligmakend is. Maar wel beter gelegitimeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.