Oud-president Saakasjvili nog altijd uit handen Oekraïense politie

De Georgische oud-president Saakasjvili is nog altijd voortvluchtig. Hij werd gisteren gearresteerd in zijn appartement in Kiev, maar een menigte van honderden aanhangers wist hem ondanks de inzet van traangas en pepperspray uit een politiebus te bevrijden. Saakasjvili wordt verdacht van het helpen van een criminele organisatie en machtsmisbruik.

Vandaag doorzocht de oproerpolitie een protestkamp buiten het parlement in Kiev. Saakasjvili heeft gisteren van de openbaar aanklager de opdracht gekregen zich binnen 24 uur te melden, maar hij weigert. In een videoboodschap zei de oud-president bereid te zijn in het tentenkamp een onderzoeker van het Openbaar Ministerie te woord te staan.

Gisteren klom Saakasjvili bij aankomst van de politie op het dak van zijn appartement. Daar sprak hij met een megafoon zijn aanhang toe. Hij riep op tot vreedzame demonstraties tegen de regering van de Oekraïense president Porosjenko, die hij een verrader en een dief noemde. Bij de schermutselingen tussen demonstranten en de oproerpolitie raakten meerdere mensen gewond.

Stateloos

Saakasjvili was van 2004 tot 2013, met een korte onderbreking, president van Georgië. In 2015 kreeg hij de Oekraïense nationaliteit en werd hij door zijn oud-studiegenoot Porosjenko benoemd tot gouverneur van Odessa. Dit kostte hem zijn Georgische nationaliteit. Een jaar later stapte hij op, omdat hij te weinig steun voelde vanuit Kiev in de strijd tegen corruptie. Daarop werd hem ook zijn Oekraïense paspoort ontnomen. Sindsdien probeert hij met het organiseren van demonstraties in Kiev het vertrek van Porosjenko voor elkaar te krijgen. Hierbij zou hij financieel worden gesteund door het vorige Oekraïense regime, dat na de Maidanrevolutie naar Rusland is gevlucht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.